Радев призова адвокатите да утвърждават духа на закона, не буквата

0
14133

„Ако трябва да продължи България достойно по този път, то трябва да следваме и безкористния стремеж на нашите предци в утвърждаването на правото не като буква, а като дух“.

С тези думи президентът Румен Радев поздрави адвокатите по повод отбелязването на 130-годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите и професионален празник на българската адвокатура.

Президентът подчерта, че все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаването на закона на справедливостта и отстояването на позиции.

Радев призова гражданите да вървят към една по-справедлива и демократична България.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че денят е паметен и приветства цялата 14 -хилядна адвокатска общност.

По думите ѝ българската адвокатура е изправена пред решения, които са вълнували и предците ни.

Тя отбеляза, че повече от всякога е необходимо да се работи за утвърждаване на върховенството на адвокатурата.

Без защита няма правосъдие, а без правосъдие, няма държавност„, изтъкна Негенцова.

Първият Закон за адвокатите е приет от петото Обикновено Народно събрание на 22 ноември 1888 година. Преди това Законът за устройство на съдилищата не е установявал корпоративно устройство на адвокатската професия, като приемането на адвокатите се е случвало чрез „приписване“ към Окръжен съд и прилежащи изисквания и документи, които са позволявали на адвокатите да упражняват професията си.

Адвокатите са били подчинени на съдилищата, като зам.-министърът на правосъдието се е ползвал с широки правомощия. Първият закон за адвокатите действа 30 години – до 1925 г.

По случай празника беше представена и книгата на проф. Пенчо Пенев, озаглавена „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“.

Нейната цел е да насочи вниманието към значението на върховния закон на държавата в съдебния процес.

На тържествената церемония отличия за работата си получиха изявени адвокати от цялата страна.

От името на Министерство на правосъдието беше връчен плакет на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова за добра съвместна работа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук