Разликата в заплащането означава, че жените работят безплатно от 3 ноември

0
3075

Жените в Европейския съюз все още печелят средно със 16,2 % по-малко от мъжете. Тази година Денят на равното заплащане в ЕС се чества на 3 ноември. С него се отбелязва моментът от годината, в който жените символично престават да получават заплащане за своя труд до края на работната година за разлика от своите колеги мъже, докато остават още 16 % от работната година, съобщават от Европейската комисия.

Жените и мъжете са равни. Това е една от фундаменталните ценности на ЕС. Но всъщност жените все още работят безплатно в продължение на два месеца всяка година в сравнение със своите колеги мъже. Повече не можем да толерираме това положение„, обявиха заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, комисар Мариан Тейсен и комисар Вера Йоурова.

Жените в Европа печелят със 16,2 % по-малко от мъжете. Тази разлика в заплащането е несправедлива не само по принцип, а и на практика. Тя поставя жените в положение на несигурност по време на тяхната кариера и в още по-голяма степен след тяхното пенсиониране, като разлика в пенсиите на мъжете и жените достига 36,6 %.

През изминалата година един от всеки трима европейци не е могъл да вземе отпуск по семейни причини, а само четирима от всеки десет мъже са взели (или възнамеряват да вземат) родителски отпуск. Това не е справедливо, нито устойчиво, според ЕК.

Комисията въведе план за действие на ЕС относно преодоляването на разликата в заплащането на жените и мъжете за периода 2018 — 2019 г. В плана се дава приоритет на осем основни области на действие. Досега са били отпуснати 3,3 млн. евро за проекти за борба със стереотипите по отношение на професионалното ориентиране и избора на професия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук