Река Драговищица е чиста, успокоява Нено Димов

0
13143

Няма наличие на тежки метали и замърсяване в българския участък на река Драговищица, област Кюстендил.

Това обяви екоминистърът Нено Димов на брифинг, посветен на състоянието на трансграничната река Драговищица на територията на Сърбия и предприетите от българската страна мерки.

Той припомни, че България е била уведомена за изграждане на пилотна инсталация на 22 агуст 2016 г. за извличане на мед и цинк от полиметални руди.

Екоминистърът успокои, че по последни данни от 15 декември няма превишение на показателните норми на олово, цинк, живак, цианид, никел, мед и манган в българския участък на западните покрайнини.

Припомняме, че наскоро жители на Босилеград излязоха на екопротест. Недоволството бе породено заради проявеното бездействие на българските и сръбски институции срещу замърсяването на реките в района с тежки метали.

Той припомни, че още от 2016 г. се правят ежемесечни изследвания на много показали на качеството на водата и до настоящия момент няма превишаване на нормите в българския участък.

Димов увери, че МОСВ следи и какво се случва с българите в западните покрайнини.

Екоминистърът отбеляза, че са предприети всички възможни мерки от българската страна до настоящия момент, чрез следенето на басейновата дирекция и непрекъснатата комуникация с местната власт.

По думите му е осъществен контакт с европейския народен представител от ВМРО Ангел Джамбазки, като е сезиран и комисарят по околна среда Кармену Вела.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов увери, че от първите подадени сигнали от Босилеград всички жители на малките населени места, кметовете и неправителствени организации непрекъснато са докладвали и реагирали, когато има дори най-малко и съмнително отклонение на състоянието на водата.

„До настоящия момент нямаме основания за притеснения. Всички екипи денонощно са на разположение„, подчерта той.

Припомняме, по данни на организаторите на протеста, които са от сдружение „ЕКО-БИО-ПРАВДА“ и сдружение „ГЛАС“ от Босилеград, двете мини двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на река Драговищица, която се влива в река Струма в България.

По неофициални данни концентрацията на тежки метали в речните води, почвата и въздуха на няколко километра от мината „Караманица“ била десетки пъти над допустимата норма.

Еколози в района алармират институциите в Сърбия и в България, че животните на хората вече отказвали да пият водата от реката. Била унищожена също така флората и фауната в района на речните корита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук