Решение за часовото време на ниво Балкани, иска Неков

0
4086

Предложението на ЕК е промяната при часовото време да влезе в сила през 2019 година, а Австрия предлага това да се случи през 2021 година.

Евродепутатът Момчил Неков смята за разумно решение прекратяването на практиката за смяна на времето да влезе в сила през 2020 година, заяви той на инициирана от него обществена дискусия по темата и законодателството на ЕС.

Целта на дискусията е да се обсъдят националните позиции, тъй като на европейско равнище 84% от европейците смятат, че трябва да се прекрати смяната на времето.

Кое време – зимното или лятното – да изберем и дали трябва да се спира преместването на стрелките са основните въпроси във фокуса на днешната дискусия.

„Моето виждане е, че стандартното време, тоест зимното, е по-подходящо„, обясни Неков. Той се обоснова с факта, че 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а половината от нея е с централно европейско време. Това означава, че ако разликата между централните европейски държави и България стане два часа, страната ни ще загуби конкурентоспособност.

Ще има два часа разминаване, което влияе на конкурентоспособността“, подчерта евродепутатът.

Според него смяната на стрелките есента и пролетта има отражение върху човешкото здраве и продуктивността, от което също губи бизнесът.

По думите на Неков е препоръчително страните от Балканите да синхронизират решенията си. Той прикани българските власти да координират взетите решения със съседните ни страни.

Целта на решението на ЕК по Директивата е синхрон на времето, а всяка държава членка трябва да определи самостоятелно позицията си според нагласите. Процесът трябва да бъде ускоренза да има решение на европейско равнище до март 2019, стана ясно по време на дискусията.

На днешната среща присъстваха представители на Министерство на енергетиката, Българската търговско-промишлена палата, работодателски организации, лекари, психолози, представители на индустрията, членове на БСК и синдикати.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук