Росен Желязков: Казусът с либийския кораб е частно-правен

0
7220

„Безспорно е, че става въпрос за частно-правни взаимоотношения с международен елемент.“ Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира пред БНТ акцията, при която частни съдебни изпълнители и представители на охранителна фирма са били придружени от официални представители на Гранична полиция и Морска администрация Бургас, отнели кораба и сменили неговия екипаж.

Поради това Либия смята, че е застрашен националния й суверенитет и може да предприеме действия срещу българската държава, като сезира и ООН по казуса.

„Няма съдебно решение, защото се води частно съдебно изпълнение“, обясни Желязков.

Консулът е изискал вписването на кораба в регистъра в Панама.

„Корабът е вписан и има временно свидетелство за управление“, увери той. Към момента ще бъдат анализирани последиците и действията, които могат да се предприемат.

„В дипломацията действат мерките на симетрия“, подчерта министърът. Доколко има симетрия между частна либийска и българска компания.

„Това е част от дипломатическите маневри на Либия“. 

Желязков отказа да коментира дали българите са застрашени в либийската страна.

България има около 65 000 камиона. Българският транспортен бранш се възползва от общия пазар.

„За нуждите на вътрешния пазар са необходими 5 000 камиона“, коментира той. Заради конкурентните предимства политиката от Централна и Западна Европа се опитва да изтласка българския бизнес. Това обясни Росен Желязков по отношение на протестите на превозвачите.

Това, според него, са протекционистки интереси, които министерството определя като дискриминация. Всички тези ограничения ще бъдат затормозяващи. Положително в пакета е отпадането на задължението за прибиране на камиони.

„Логиката на протеста е да покажем солидарност на страните, които ще бъдат принудени да изнесат бизнеса на друго място“, обясни транспортният министър.

Росен Желязков обърна внимание и на това как гражданите ще бъдат върнати във влаковете през следващите пет години.

Сменено е ръководството на БДЖ Пътнически превози. „Нито един от проблемите на железниците не могат да бъдат решени веднага“, заяви ресорният министър.

Според него тази година, трябва да се гарантира графикът в рамките на тази година и да се разгледа подхода при обществени поръчки.

„Договорът на БДЖ с държавата е до 2024 година“, припомни той. За този период трябва да се гарантира какво ще се случи в следващите години. „Важно е да се подобри билетоиздаващата система. По този начин ще се увеличат и приходите“, прогнозира Желязков. Очаква се изграждането на онлайн система за закупуване на билети.

За тази година поставената задача пред ресорния министър е наличният състав, който включва локомотиви и мотриси, да бъде ремонтиран, да бъдат наети тягови единици и да се подобри дисциплината.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук