Русенци се возят в стари и опасни автобуси

0
4582

Русенци се возят в стари и опасни автобуси и тролейбуси, предаде БНТ.

Много от превозните средства на градския транспорт са на повече от 30 години и не отговарят на изискванията за екология и комфорт. Нито едно не разполага с климатик или с платформа за колички.

Русенци споделят, че някои от автобусите са под всякаква критика. Текат люкове, стъклата също текат, някои седалки са доста изпокъсани, оплакват се те. Проблем за пътниците е и студът във возилата.

Общинските съветници настояват общината да осигури по-добри условия за превоз на русенци. Според тях обновяването на силно амортизирания автопарк ще има и екологичен ефект.

Проф. Велизар Павлов от група „Демократична България“ изтъква, че тенденцията в Европа е към безплатен градски транспорт. Целта е да се намалят вредните емисии и да се привлекат хора.

Гражданите потвърждават, че ако градският транспорт е точен и комфортен, а билетите са на сносна цена, биха го предпочели пред собствените си коли.

Кметската управа признава лошото състояние на превозните средства. От общината обясниха, че Русе е изпуснал шанса си да купи нови тролейбуси с евро средства, тъй като доскоро общественият транспорт изцяло се е обслужвал от частни фирми. Те обаче увериха, че има заделени средства за купуване на 7 тролейбуса втора употреба.

Кметът на града Пламен Стоилов заяви, че при новата транспортна схема, която предвижда по-малко линии, ще са необходими до 20 нови машини. Той увери, че общината ще е в състояние да осигури съответното качество на гражданите и допълни, че в момента се работи с два града от европейски страни и се търси вариант за закупуване на превозни средства втора употреба.

Междувременно ще се правят внезапни проверки за спазване на разписанията и техническото състояние на превозните средства.

По-малко от година остава до крайния срок за разработването на новата транспортна схема.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук