Сенатът на САЩ натиска Тръмп да изясни ролята на саудитския принц за Кашоги

0
3740

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил помолен да установи дали престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е изиграл роля в убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги.

Лидерите на републиканците и демократите в Комисията по външните работи към Сената на САЩ са изпратили писмо, в което се настоява за второ разследване на убийството.

Тръмп вчера защити отношенията на САЩ със Саудитска Арабия въпреки осъждането на убийството от страна на международната общност.

Кашоги беше убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

В изявление вчера Тръмп призна, че престолонаследникът „може много добре“ да е знаел за бруталното убийство на Кашоги, добавяйки: „Може да е знаел, а може и да не е знаел!“

По-късно той заяви, че ЦРУ не е на 100 процента сигурно за обстоятелствата около убийството.

В отговор на коментарите на президента, сенаторът от Републиканската партия Боб Коркър и сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес излязоха с изявление от името на Комисията за външните работи към Сената.

В него те призоваха Тръмп да предприеме второ разследване, специално насочено срещу престолонаследника, за да се „определи дали чужденец е отговорен за убийство, изтезание или друго грубо нарушение“ на правата на човека.

Искането, направено съгласно глобалния закон „Магнитски“, изисква отговор в рамките на 120 дни.

Саудитска Арабия хвърли вината за убийството на Кашоги върху действали на своя глава агенти, но отхвърли твърденията, че престолонаследникът е знаел за операцията.

Американските медии съобщиха в края на миналата седмица, че ЦРУ смята, че Мохамен бин Салман е наредил убийството.

В интервю в неделя Тръмп заяви пред Fox News, че е отказал да чуе запасите от убийството на Кашоги, предоставени от Турция, наричайки ги „ужасен запис“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук