Сензационна находка на Трапезица. Цял свят ще се изреди сега тук. Исус се е докоснал до това. Негово

0
660

Уникален златен кръст с вградена частица от Христовото разпятие откри на хълма Трапезица във Велико Търново археологът проф. Константин Тотев.

Находката с тегло 75 гр. е открита в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата църква № 23. Това е единственият т.нар. енколпион – двулицев кръст реликварий от чисто злато в целия свят. Повечето от този тип кръстове са изработени от бронз, или само са покрити със златен или сребърен варак.

Според проф. Тотев намереният кръст е с датировка от втората половина на 12 век и е изработен във Византия. Височината му е 11 см., а широчината 5,5 см. Състои се от две части, които се отварят и в кухината между тях се намира частицата от Христовото разпятие. Отгоре повърхността на кръста е гравирана. От едната страна са представени Христовото Разпятие и образите на светци, а от другата е изобразена Богородица Оранта в цял ръст с ръце пред гърдите, обърната с дланите напред.

Кръстът се е използвал за носене на врата като предпазно средство и вероятно е бил притежание на доста заможна личност.

Откривателят му проф. Тотев разказва, че кръстовете тип енколпиони възникват в Мала Азия и са своеобразен вид реликварий, в който се е пазела частица от Христовия кръст на Голгота. След това те добиват широко разпространение във Византия, а оттам пък в Русия.
Снимка Монитор

Самата църква № 23 е открита само преди месец, в края на септември, на хълма Трапезица до западната крепостна стена. Тя е еднокорабна и е с размери 9/5 метра. Археолозите са открили два стенописни пласта, от 13 и 14 век, като първия е свързан с творците от Търновската художествена школа. Сред остатъците от стенописи има такива, каквито като сюжети досега изобщо не са познати в нито един от търновските храмове. Освен уникалния кръст реликварий, археолозите на проф. Тотев са намерили още и други предмети от църковна утвар: кръстове и олтарна маса. А в некропола до храма са открити голям брой монети./zabulgaria.eu/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук