Сензационно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Наглите бивши кметици Иванчева и Петова искали от Ваклин апартаменти като подкуп (ОБНОВЕНА)

Ваклин вече е бил кандидат за депутат. Не помни от коя партия и коя година. Не помни и разговора с неизвестен строител за 15 000 евро, спец прокуратура и случая "Иванчева"

0
26788
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (www.dailypress-bg.com) фоторепортер: Петър ХРИСТОВ

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ,                                                                          ДЕЙЛИ ПРЕС / www.dailypress-bg.com

Апартаменти вместо подкуп били поискани първоначално от бизнесмена Александър Ваклин. Това стана ясно по време на делото за подкуп срещу бившето ръководство на район „Младост“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха посрещнати от „симпатизанти“ (по-скоро платени) в спецсъда.

„Това е война в крайна сметка с прокуратурата„, заяви пред медиите Биляна Петрова.

Основното оръжие на прокуратурата в тази война – Александър Ваклин.

Бизнесмен, от който се твърди, че Иванчева и Петрова искали 500 000 евро.

Докато водели преговори през посредник, бизнесменът пресметнал, че парите за подкупа са толкова много, че ще му стигнат, за да смени изборната система у нас, става ясно от СРС-ата.

Казах, че може да се промени обществената нагласа и оттам депутатите да преценят дали настоящата система за избор на районни кметове е целесъобразна. Аз не съм казал, че аз ще го направя, казах, че може да се направи„, заяви Александър Ваклин.

Ваклин вече е бил кандидат за депутат. Не помни от коя партия и коя година. Не помни и разговора с неизвестен строител за 15 000 евро, спец прокуратура и случая „Иванчева“.

Темата на разговора е съвсем друга, разговорът е много дълъг – около 10 листа от СРС. С подобна тематика като съдебния казус„, заяви наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов.

Изглежда четем различни материали. Това, което ние сме видели, е – прокуратурата и 15 000. За какво става въпрос, как ще я оправят с тези пари?„, заяви Емануил Йорданов, адвокат на Биляна Петрова.

Ясно е, че Иванчева и Петрова са обвинени в получаване на подкуп в особено големи размери.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Изображение 401662
Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район „Младост“ като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. „Васил Левски“ в центъра на София.

В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в „Младост“ Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала „в житейски смисъл“ и други хора.

Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички „светнали като коледна елха“, визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден – 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район „Младост“ е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата.

По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани – Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Самата Десислава Иванчева заяви, че случващото се е репресия.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район „Младост“, след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на „Младост“.

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в „Младост“. Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност.

Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на „Младост“.

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район „Младост“.

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната – със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка – Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук