Симеон Славчев иска бързо решение за Централната баня

0
8633

Спасете Централната баня в София, преди да е рухнала.

За това призоваха кмета на София Йорданка Фандъкова от партия МИР.

Те припомнят, че през 2008 г. Cтoличният oбщинcĸи cъвeт е решил да предостави нa ĸoнцecия „Цeнтpaлнa минepaлнa бaня – вoдoлeчeбeн и ЅРА цeнтъp“ – Coфия, но след многократни промени в процедурата нито един потенциален инвеститор не е кандидатствал за обекта. Според МИР причината е, че поисканата сума е била твърде неизгодна за кандидатите.

От партията посочват, че Столичната община е предложила и останалата част от Централната баня в София да стане музей именно заради липсата на инвеститори, които да превърнат сградата във вoдoлeчeбeн цeнтъp.Твърдението е, че Банята няма необходимия дебит.

За нас е странно как между 2008 г. и 2018 г. година дебитът на Банята се оказва различен като възможности, недоумяват от МИР.

Експертите на партията предлагат работна група от всички политически сили в СОС и представители на неправителствения сектор да проучат вариантите за спасението на Централната минерална баня, включително да разгледат икономическите параметри за бъдеща концесия съгласно пазара.

От партията посочват, че дебитът на Банята е 12 литра в секунда или 43 200 литра на час, което е напълно достатъчно за функционирането на водолечебен център през деня.

След като комисията излезе с доклад, е важно Столичната община да вземе бързо решение, преди един от символите на София да бъде разрушен окончателно, категорични са те и допълват, че модерните европейски градове предлагат архитектурни решения, които съчетават традицията с нови арт пространства за концерти, моноспектакли, изложби и др.

Партия МИР смята, че ще се спестят средства, ако решението е бързо, и ще бъде срамно и много скъпо, ако се наложи скоро да търсим средства за изцяло рухнала сграда, заключи председателят Симеон Славчев.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук