Синдикати и работодатели показаха различията си за Бюджет 2019 (ОБНОВЕНА)

0
2202

Законопроетът за държавния бюджет се подкрепя от шест организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На днешното заседание на Тристранката бяха обсъдени проектозакона за държавния бюджет на Република България за 2019, за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и за Здравната каса (НЗОК).

След заседанието вицепремиерът Валери Симеонов категорично заяви, че няма да подаде оставка, за каквато настояват майките на деца с увреждания.

Работодателите и синдикатите показаха различия за проектозакона за Бюджет 2019 г.

Законопроектът за държавния бюджет се подкрепя от 6 организации, а една не го подкрепя. Бюджетът за държавното обществено осигуряване (ДОО) се подкрепя от 3 организации и четири се обявяват против, а за бюджета за НЗОК пет организации го подкрепят и две са против, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха, че подкрепят законопроекта за бюджет 2019 и бюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според работодателите обаче реформите в здравеопазването трябва да бъдат насочени в друга посока. От АИКБ се обявиха, че не подкрепя законопроекта за държавното обществено осигуряване (ДОО).

Представителите на АИКБ обявиха, че подкрепят проекта за държавния бюджет с увеличения размер на приходите, но не подкрепят планирания бюджетен дефицит. Те подкрепят мерките в сектор образование.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се обяви, че проектозаконът за държавния бюджет е направен изключително професионално, но за останалите два законопроекта нямал такова мнение. Домусчиев заяви, че няма отношение по законопроекта за Касата. Той не подкрепя проектозакона за държавното обществено осигуряване (ДОО).

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолова коментира, че се отнася с голямо уважение към свършената работа до този момент. Той обяви, че подкрепя направеното и по трите бюджета, като трябва да се направят големи организационни мерки по тях.

От синдикалната организация намират за правилно увеличението на максималния осигурителен доход и вложените средства в образованието. Според Манолов минималната работна заплата трябва да бъде равна на съответното образование. Той се обяви, че подкрепя проектозакона за държавното обществено осигуряване, но според лидера на „Подкрепа“ минималното обезщетение за безработни трябва да остане 9 лева на ден. Синдикалният лидер обяви, че изпитва симпатия към бюджета на Касата.

Според Ваня Григорова от „КТ Подкрепа“ някои политики не са достатъчно застъпениПарите за социално включване, са намалели с около 15 милиона лева, посочи Григорова. Според нея данъчната система в България е несправедлива и тя генерира неравенство и бедност. От „КТ Подкрепа“ предлагат въвеждане на необлагаем минимум и връщане на прогресивно данъчно облагане.

Григорова обясни, че подкрепя подоходната политика, увеличението на минималната работна заплата, 10% увеличение в бюджетния сектор и 20% увеличение на учителските заплати.

Григорова смята, че с повишаването на доходите на населението, ще се увеличи вътрешното търсенето и Брутния вътрешен продукт на страната. Тя не е съгласна с намаляване на преразпределителната функция на държавния бюджет, защото това е отказ от средства, с които могат и трябва да се провеждат социални политики.

Протестите на майките на деца с увреждания са поради липса на средства. Те могат да дойдат само с увеличаване на преразпределителната функция на държавата„, поясни Григорова.

Ваня Григорова поясни, че подкрепя и ДОО, но според нея трябват по-иновативни мерки за минимизиране на сивата икономика и недекларираната заетост. Относно бюджета за НЗОК, от „КТ Подкрепа“ припомниха, че средствата за Фонда за лечение на деца в чужбина е 12 милиона лева, но спрямо данни на Фонда, миналата година са били изхарчени 20.5 милиона лева. Тя призова да не се отделят по-малко средства, отколкото са нужни.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че подкрепя Бюджет 2019 г. и според него този бюджет е най-добрият в управлението на премиера Бойко Борисов. По отношение на Бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО) и Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от синдикалната организация заявиха, че ги подкрепят.

Според синдикалната организация трябва да се приеме и националната програма за трайно заселване на хората от чужбина обратно в България. КНСБ настоява да се знае откъде ще се вземат парите за бюджет 2019.

Синдикалистът се обяви, че приветства заложената рамка в разходните политики и увеличението на доходите, за да може да се покаже на хората, че имат основателна причина да останат в България. От КНСБ настояват да има пряка връзка между приноса и правата.

Представителите от Българската стопанска камара (БСК) коментираха, че не подкрепят законопроекта за държавното обществено осигуряване (ДОО). Те се обявиха, че подкрепят бюджета на Националната здравноосигурителна каса и инвестирания бюджет в образованието, защото той е най-добре подготвен.

От Българската стопанска камара (БСК) не подкрепиха предложения ръст на максималния осигурителен доход, без консултиране и без представяне и оценка на въздействие в подробен вид с работодателските организации. Тази стъпка влиза в противоречие със средносрочната бюджетна прогноза, приета през април месец т.г

Според експертите от стопанската камара по-голяма част от бюджета няма да доведе до по-висока резултатност и развитие на страната.

Експертите от Българско търговско промишлената палата (БТПП) подкрепят държавния бюджет 2019 г., но не са съгласни с увеличението на максималния осигурителен праг, ръста на минималните осигурителни прагове, ръста на минималната работна заплата, защото не кореспондират с икономиката на страната.

БТПП одобрява тенденцията за намаляване на консолидирания дълг и подкрепя ръста на разходите в сектор образование, но не подкрепят 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

От БТПП не подкрепят законопроекта за държавното обществено осигуряване и проектозакона за Националната здравноосигурителна каса, защото трябва да се търси една по-амбициозна здравна реформа.

След заседанието вицепремиерът Валери Симеонов бе категоричен, че няма да подаде оставка, за каквато настояват майките на деца с увреждания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук