Стрестестове за банките преди влизането ни в ЕRM-2 иска Парамов

0
1723

Трябва спешно да се подготвят стрестестове на всички банки, които са с български собственици, за да можем да се убедим, че банковият надзор няма да налага глоби за сериозни нарушения и ще има алтернатива за подготовката на банкови единици за кандидатстването ни в ERM-2.

За това призова финансовият анализатор Кольо Парамов на пресконференция в БТА. По думите на Парамов направените стрестестове на банките преди година не отговарят на изискванията и условията, които БНБ е представила пред ЕЦБ.

Парамов отчете като едно практично решение работата на управляващите да осигурят 400 млн. в бюджета за регистрационната възможност за членството в банковия съюз. Според него България е в много сложна противоречива обстановка, защото част от полиците не поемат ангажимента за стартиране на разговори за бързото ни влизане в еврозоната.

Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) знае всичко, което става на българския банков пазар.

„Парите на Европа, работата на ЕЦБ и забавянето на действието на българската държава за влизането в ЕRM-2 генерира много сериозни загуби. България загуби между 38 до 42 млрд. евро косвени загуби, които щяха да изправят грешната финансова рамка като доходна политика, която Сергей Станишев пропагандираше след 2005 г. Тези финансови средства щяха да допринесат до коренно различно инвестиционно настроение на западните инвеститори и подобряване на общата стопанска конюнктура на страната“, обясни Парамов.

Сред тези, които не са преминали изпитанието, има 5 испански банки, 1 австрийска и 2 гръцки. Други 16 банки са на границата на провала според Европейския банков регулатор EBA…

Той призова политиците да поемат ангажимент за по-бързото влизане на България в ERM-2, за да бъдем сигурни че от 2020 г. можем ускорено да станем членове на Европейския финансов съюз и да се приеме еврото.

Финансовият анализатор призова президента Румен Радев да огледа с лупа абсолютно всичко в страната, за да може забавянето по отношение на влизането на България в банковия съюз да не бъде фатално за страната ни.

Парамов е убеден, че може да се направи прелом за държавата и чрез новото политическо статукво, което ще се яви след изборите за европарламент догодина, ще се нанесат доста сериозни удари на статуквото и ще се постигне по-точен и цялостен анализ на всичко, което става в България.

Парамов коментира продължаващото вече четири години дело с фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. По думите му финалът на делото се вижда с края на прочитането на обвинителния акт.

Той е на мнение, че част от обвинителния акт не е в оня си вид, в който би следвало да бъде, най-малкото защото отговорни хора от БНБ са пропуснати да бъдат обвинени в схемата. Парамов предположи, че Цветан Василиев може да се превърне в българския Ходорковски, който да каже цялата истината, която няма да бъде благоприятна и няма да съвпада на тази, която се пласира в български съд.

Преподавателят в УНСС доц. д-р Георги Чанков обори тезите, изложени от финансовият анализатор. Доц. Чанков смята, че страните, които са останали извън еврозоната дават редовно по-добри макроикономически показатели и се справят далеч по-добре в условията на Световната икономическата криза.

„Ние в момента сме в нещо като в еврозона, защото откакто имаме валутен борд, стойността на българската валута към еврото е неименна и за тази цел се поддържат грамадни резерви в БНБ“, отчете преподавателят.

Той все пак призна, че влизането в еврозоната трябва да разтовари част от замразените резерви в БългарияСпоред него отказът от самостоятелна валута означава отказ от самостоятелна икономическа политика.

Доц. Чанков уточни, че налагането на валутен борд е признание, че не бихме могли да удържим крадците на висши длъжности в страната през първата половина на 90-те години.

Той не вярва, че интересите на България ще бъдат защитени от една ЕЦБ, отколкото от една отговорна и силна Българска народна банка. Преподавателят каза в заключение, че българският елит все още не се е научил да тълкува, разбира и защитава българския национален интерес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук