Студ сковава страната с екстремно ниски температури

0
78

Жълт код за екстремно ниски температури е в сила за 20 области на страната за 18 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

При жълт код за екстремно ниски температури синоптиците предупреждават за възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

Карта с областите с предупреждение за екстремно ниски температури
Карта с областите с предупреждение за екстремно ниски температуриИзточник: НИМХ

През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Предбалкана до умерен запад-северозападен вятър. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между -11 и -6 градуса, а максималните ще са между -3 и 2 градуса.

Над Черноморието

ще е предимно слънчево, повече облаци ще има над северното крайбрежие, където ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 1 и 2 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 8-9 градуса.

Над планините

облачността ще намалява до предимно слънчево. В сутрешните часове по-високите части на планините от Западна България все още ще прехвърча сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Студено време с максимална температура на височина 1200 метра около -8 градуса, на 2000 метра – около -14 градуса.

Във вторник и сряда

ще преобладава слънчево време. През първия ден ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен, вятър от запад-северозапад, а през втория от югозапад. Ще започне повишение на температурите, първо на дневните и в сряда максималните ще са между 4 и 9 градуса, докато минималните ще са все още ниски, на места в Северна България до около -10 градуса. Сутрин в отделни райони в низините и котловините, при стихване на вятъра, ще се образува мъгла.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук