Съд за Бойко Борисов в името на народа, иска Нинова

0
11164

Корнелия Нинова обеща, ако БСП дойдат на власт, да заведат иск срещу настоящия премиер Бойко Борисов за случая „Чакъра”, пише Флагман.бг.

Причина е осъдителното решение срещу България от страна на Европейския съд по правата на човека отпреди пет години.

Парламентът днес обсъди Годишен доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

„Докладът, който гледаме днес, не е нито формален акт, нито поредният доклад. Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава”, каза Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Според нея всъщност са налице три проблема, за които има едно решение.

Проблемите са, че се отнемат права на български граждани от страна на държавата, че те самите плащат за това, както и че виновните остават ненаказани.

За всичко това имало едно решение и то било разписано в закон – че който е виновен за нанесените вреди, плаща и то в пълен размер. За целта обаче държавата следвало да подаде регресен иск.

И няма нищо лично,  но г-н премиер, питам Ви: кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро. Искаме да знаем кога ще има дело „Бойко Борисов срещу Бойко Борисов”. Или, г-н Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за шест дела, по които сме осъдени за 120 000 евро? Интересно ще е – Борисов срещу Цветанов. Но в името на народа. Защото така пише в закона, а не защото имаме лично отношение към тези неща”, заяви още Корнелия Нинова.

Тя призова българските граждани да бъдат смели, да пазят правата си и да се борят за тях.

„От нас имате ангажимент, ако някой ден и когато дойде този ден да спечелим избори и да управляваме страната, да заведем исковете срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте, а те безнаказано продължават да рушат основите на правовата държава, основите на Конституцията на Републиката и стабилността на обществените отношения в България”,обърна се Нинова към народа от парламентарната трибуна.

Думите й предизвикаха полемика с представители на ГЕРБ и „Обединени патриоти” (ОП).

Данаил Кирилов от формацията на Борисов обясни, че се внушавало, че решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) не се изпълняват.

„Когато Вие осъдите себе си за „Техноимпекс”, тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато Вие осъдите Румен Овчаров за „Белене” и за „процедурата”, която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов”, заяде се Кирилов, който е шеф на правната комисия в парламента.

В подобна насока бе изказването и на съратника му Спас Гърневски.

Бургаският депутат от ОП Христиан Митев изрази съмнения, че Нинова е искрена, имайки предвид, че като зам.-министър в тройната коалиция не е настоявала за съответната справедливост спрямо виновните.

Нинова отговори, че предстои оттук нататък да се види каква ще е политиката на БСП.

Тя изнесе правна „лекция” на Данаил Кирилов от „първи курс в Софийския университет”.

Лидерката на БСП попита и обясни: „Кой трябва да заведе тези искове и да плати парите? Учи се още в първи курс. Когато държавата плаща обезщетенията, тя завежда регресните искове и конкретно в българските закони е записано, че това го прави министърът на финансите по решение на Министерски съвет и по указание на Борисов. Така че, Министерски съвет и Борисов да вземат решения, да възложат на министъра на финансите и той да заведе иск срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов.”

Всички други шикалкавения били приказки на вятъра.

Нинова обеща, че ако дойде на власт, БСП ще заведе съответните искове срещу всички отговорни, независимо от кое управление и от коя партия са били./petel.bg/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук