С охрана се пази КЕВР от десетина протестиращи срещу високите цени

0
13250

Оставка на правителството поискаха протестиращите пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

10 души излязоха на митинг пред сградата на КЕВР в началото на днешното закрито заседание, на което ще бъде приета новата цена на водата и на природния газ за първото тримесечие на 2019 г.

Охранителни на частна фирма са блокирали входа на КЕВР, за да не могат протестиращите да стигнат до залата, където се  провеждазаседанието. Протестиращите имат разрешение от общината за изразяване на гражданската си позиция. Гражданите се заканиха следващият им протест да е изненадващ, за да не могат да се подготви институцията с такива мерки, като охраната.

Един от протестиращите бе и Велизар Енчев, лидер на радикално движение „Българска пролет“, който поиска национализация в енергетиката и на водната инфраструктура.

„Няма социално поносими възнаграждения, за да се вдигат цените на водата и на тока. Много малко хора са на заплата от около 1000 лева, за да си позволят такива цени“, заяви Енчев.

КЕВР е бутафория„, категоричен бе Енчев.

На днешното заседание се очаква да бъде прието увеличение на цената на водата от 0,7% до 22%.

Най-сериозно е увеличението на цената на водата в Бургас. Там тя ще поскъпне с 27 стотинки на кубик. На второ място е София, където ще поскъпне с 23 стотинки на кубик.

Във Варна се очаква доставката на вода да бъде по-скъпа с 12 стотинки. След увеличението най-скъпа ще е водата в Шумен. Там цената ще стигне 3,40 лева на кубик.

Единственият град, където цената на водата ще поевтинее, е Кърджали, защото там не спазват програмата за инвестиции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук