С трамваи по Графа от днес

0
11202

Движението на трамваи по столичната улица „Граф Игнатиев“ е възстановено.

След дългия и изпъстрен със скандали ремонт на релсовото шосе и самата улица трамвайните линии №10, 12 и 18 вече отново се движат по „Графа“ със старото си разписание.

Отменя се автобусната линия номер 10, която замени трамвайната линия, докато течеше ремонтът.

Вчера, 19 декември, столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че паралелно с движението на трамваите ремонтните дейности ще продължат.

Тя помоли жителите и гостите на София да бъдат търпеливи и се извини.

Фандъкова също така подчерта, че гражданите не трябва да се движат по трамвайните линии, поставените ограничители са за това.

Информационна агенция „Дейли Прес“ припомня на читателите си разразилите се проблеми при ремонтните дейности на култовата столична улица.

Първият проблем около ремонта на „Графа“ беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси.

Оказа се, че фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“, която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.
Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба – той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Друг скандал се разрази около ремонта на пространството около близкия храм „Св. Седмочисленици“. Новите плочки пред храма предизвикаха силно възмущение сред столичани заради вида си. След това част от плочките бяха пренаредени. Отговорът на СО – плочките имали за цел да подчертаят самата църква.

Още в самото начало на ремонтните дейности пък граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по „Графа“.

Поредният скандал възникна около ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Самата форма била избрана, за да не се сяда върху тях.
Преди дни пък ограничителите станаха обект и на първата вандалска проява след ремонта. Единият ограничител беше изтръгнат от земята, а други два бяха деформирани.

Преди дни потребителят Иван Димитров пък разпространи видео в социалните мрежи, на което се вижда, че и плочките не са поставени качествено.
В свой пост с видео той показа как плочките са „плаващи“, „плуващи“, „плюещи“, „плискащи“ или „пръскащи“, въпрос на жаргон. В ироничния си коментар към поста Димитров благодари на Столична община за ремонта на „Графа“ и натърти, че той и без това вече е свикнал с „иновативните“ функции на плочките да му пръскат крачолите на панталоните.

„Направо изпадам в шок, когато пътувам в дивите земи на Запада, където не само че няма кой да ти каже копеле, ами и плочките не пръскат. Важно е, че Общината е запазила българските ценности“, написа още потребителят.

Впоследствие граждани започнаха да се оплакват и че улицата не се чисти от снега.

Ремонтните дейности и тяхното качество и този път станаха и повод за протести в столицата, подобно на ремонта на столичния булевард „Дондуков“ преди година.

Гражданите поискаха оставката на столичния кмет, като пред сградата на СО дори се стигна до свада и до арест на човек.

На 9 октомври Фандъкова глоби фирмата изпълнител заради лошото качество на ремонта със 100 хиляди лева. Дни преди това кметът заяви, че глобата може да стигне до 1 милион лева. Тя заяви, че това ще бъде първата и последна глоба, защото следващата крачка щяла да бъде прекратяването на договора. Въпреки всичките останали скандали обаче, до това обаче не се стигна.

Въпреки всичко това, пускането на трамваите определено предизвика радост сред софиянци, които с месеци бяха свикнали с липсата им.
В началото на ремонтните дейности се предвиждаше трамвайното движение по улица „Граф Игнатиев“ да бъде възстановено на 2 октомври.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук