петък, април 19, 2024
Google search engine
дом Власт и държава ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни (ОБЗОР)

ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни (ОБЗОР)

0
3557
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Репортер по темата: Бойка НОНЕВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ  – НДК

Здравното министерство предлага два алтернативни модела за бъдещето развитие на здравеопазването – единият е пълна реформа с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на допълнително здравно застраховане.

„Макар и закъснял този разговор в годините назад имаме шанс заедно и съвместно да обсъдим необходимите промени в здравната система, така че те да работят за българските пациенти. Промяната е наложителна“, заяви Кирил Ананиев в началото на национална кръгла маса за бъдещето на здравеопазването в България в НДК. В нея участват пациенти, лекари и държава в лицето на здравното министерство, Народното събрание и Министерския съвет, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Здравният министър подчерта, че днес дискусията ще започне и ще продължи достатъчно дълго – „колкото е нужно“.

Ананиев призова да не се приемат предложенията на МЗ като „крайни“.

Той пое ангажимент, докато не приключат дебатите, да не тръгне по „утъпкания административен път към МС и парламента.“

„Искам да постигнем висока степен на съгласие и тогава да тръгнем по пътя на законодателните промени“, заяви министърът.

Нов тип контрол, конкуренция от страна на финансиращите органи – НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните разходи и модернизация на българското здравеопазване. Това са четирите ключови думи, които са залегнали във вариантите на министър Ананиев за нов здравноосигурителен модел.

„Тези основни принцип ще видите и усетите във вариантите, които ще представя пред вас. Може да има критики към тях или да възникне и трети вариант. Готови сме на конструктивен и честен разговор в името на развитието на българското здравеопазване“, каза още Ананиев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предложи два модела за промяна на здравната система.

Първият модел е свързан с незабавна конкуренция на НЗОК със застрахователите, двустълбов модел, задължително осигуряване срещу 8% и допълнително доброволно застраховане. Тук здравните вноски на записаните при застраховател пациенти се прехвърлят не към НЗОК, а към съответния застраховател. При фалит на застрахователя пациентите ще се обслужват от НЗОК или от Гаранционен фонд.

При този модел НЗОК и застрахователите се договарят пряко за предоставяне на здравни услуги с лечебните заведения, затова НЗОК трябва да получи застрахователен статут, за да предлага доброволно застраховане. НАП ще акумулира вноските на всички здравноосигурени пациенти и ще ги превежда на месечна база към НЗОК или съответния застраховател. Ананиев посочи, че е необходимо разпределение на ресурсите, за да се преодолее териториалното разделение при получаването на здравни услуги. С участието на НЗОК ще бъде гарантирана финансовата сигурност. Един от рисковете при този модел е невъзможността да се премахнат нерегламентираните плащания.

Вторият модел за нова здравна система е чрез въвеждане на три стълба – НЗОК и здравна застраховка като задължителни и доброволна здравна застраховка, като тук ще се запази болничният ресурс от 8%.

Ананиев подчерта т.нар. критична линия. Това е сумата, над която разходите за лечение и престой в болнично заведение се заплаща от задължителната застраховка. Ако тази сума не е превишена, тя би следвало да се поеме съвместно от НЗОК и застрахователя.

„В програмата на коалиционното правителство на Република България сме заложили промяна на здравноосигурителния модел, реформи в здравеопазването и демонополизация на НЗОК“, подчерта и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него трябва да се засили контролът върху изразходваните средства и да се повиши удовлетвореността на пациентите от здравната система.

Вицепремиерът Томислав Дончев описа здравната ни система като „деформирана“. „От една страна говорим, че ресурсите не достигат, от друга страна имаме очевидни белези за пилеене не ресурси. От една страна говорим, че няма контрол, в същото време говорим, че системата, особено в някои сфери и подсфери, е прекалено бюрократизирана. От една страна говорим за труден достъп и в същото време говорим за свръххоспитализация“, заяви още той. „Би било късогледо, влизайки в тази дискусия да предлагаме промени само на база картината, като минимум трябва да се опитаме да мислим 10 години напред“, изрази надежда вицепремиерът.

Постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе се обърна с посланието, че здравната система трябва да бъде устойчива в дългосрочен план. „Когато голям водач поема инициативата, когато подобно водачество организира дебат и се стреми да постигне всеобщ консенсус, когато поставя хората с техните нужди, приоритети и надежди в центъра на дискусията, тя ще е успешна“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук