ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Строители на протест срещу използването на бранша за политически цели (СНИМКИ/ОБЗОР)

Левицата също коментира темата

0
21901
Снимка/кадър: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Народното събрание

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Министерски съвет

Снимки/кадри: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС

Протест със строителна техника в София организираха от Камарата на строителите в България (КСБ), видя екипът на Информационна агенция „Дейли Прес“.

В протестните шествия взеха участие около 1000 машини, подредени в километрична колона по протежението на бул. „Цариградско шосе“. Целта на протестите е да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация и да бъдат преустановено разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството.

С тази цел Камарата на строителите в България (КСБ) проведе срещи с представители на властта. Първата среща бе с председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде репортерът ни Тодор Стефанов.

Тя заяви, че осъжда всеки опит за дискредитация на българските строители и на работата им в страната и чужбина.

Тя обясни, че с Камарата са говорили да направят работна група с представители от всички ПГ, специалисти по темата, а не с хора, които си правят евтин политически пиар.

От своя страна, председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев коментира, че искат използването им за евтини политически трикове да спре.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Снимка на Daily Press - Електронен таблоид.
Снимка/кадър: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

По думите му президентът е казал нещо, което не е коректно – че строят безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, но всъщност те строят най-евтино в цяла Европа.

След парламента строителите се отправиха към сградата на Министерския съвет, където проведоха среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортерът ни Димитрова.

По време на разговорите представителите на бранша заявиха, че спазват всички европейски стандарти при строенето на пътища и призоваха за подкрепа срещу риториката за дискредитиране на строителния бранш.

В срещата участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Изпълнителният директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев коментира, че строителите имат протести и разбираеми послания и призова да не бъдат политизирани.

От своя страна министър Петя Аврамова посочи, че отношенията им със строителите са на експертно ниво и по никакъв начин няма да политизират процеса.

Тя уточни, че с постановление за близо 158 млн. лв. ще бъдат разплатени на строителите за извършените дейности. 

Третата последна среща на строителите бе с президента Румен Радев. В началото на разговорите той заяви, че неговото доверие и това на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност.

По думите му за решението на проблемите на строителния бранш изключително важно значение има изпълнителната власт.

„Аз съм готов да изслушам всички ваши проблеми, виждания, визия за развитие на сектора и по най-добрия начин и да съдействам с всичко, което е в рамките на моята институция“, каза още президентът.

От своя страна, левицата също коментира темата. Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи, че денят е прецедент в политическата история и събирателен образ на режима на Борисов, тъй като едрият капитал и властта са били в стачка срещу опозицията.

Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви, че реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършване на независима проверка.

„Отговорност обаче за качеството на българските пътища не носят строителите, затова ние не сме срещу тях, а им помагаме. Отговорност носи мафиотският начин, по който се управлява България – срастването между бизнес и власт“, каза още Йончева.

Народният представител Антон Кутев посочи, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова трябва да обясни защо по проекта „Транзитни пътища V“ разликата между договорените и изплатените от АПИ суми е повече от 250 млн. лв.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов също взе отношение по темата, като заяви, че БСП е направила огромна грешка, тиражирайки недоказани обвинения за целия строителен бранш.

„Считам, че недоволството на строителите е основателно и всички ние като представители на политика в България трябва да много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определени сектори от икономиката. Защото всички те създават брутен продукт, създават заетост и желанието ни да се представим за радикални борци за някаква истина често може да застраши и бизнеса, и работните места“, посочи Веселинов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Снимка на Daily Press - Електронен таблоид.
Снимка/кадър: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София
Снимка на Daily Press - Електронен таблоид.
Снимка/кадър: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук