ТЕМАТА НА DAILYPRESS-bg.com! БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ (ОБОБЩЕНИЕ)

Очакваните сътресения в партията не се състояха на пленума

0
18910
Снимка: Би Ти Ви (btvnovinite.bg)

По темата работи репортерът ни: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, „Позитано“ 20

БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ. Чрез декларацията си БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция.

Според БСП опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата.

Левицата пояснява, че заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите.

Стана ясно, че документът ще бъде изпратен и до европейските институции. Декларацията на БСП бе приета на заседанието на Националния съвет на партията и бе във връзка с искането на Строителната камара за оставката на депутатите Елена Йончева, Крум Зарков, Христо Проданов и Георги Свиленски.

Предложението за документа направи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Пред журналисти преди Пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че този път ПГ на „БСП за България“ ще внесе отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа.

„Елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутатите, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията. Обръщам се към Камарата на строителите. Знаем колко сте големи и колко сте силни, но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа“, заяви още Нинова.

Лидерът на БСП коментира още и изказването на ГЕРБ за служебния кабинет на президента Румен Радев.

Тя посочи, че ГЕРБ ги е страх от служебен кабинет на държавния глава, но според нея това не може да е основание да оспорват Конституцията. 

Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г. Той бе заложен като точка в дневния ред на Националния съвет и бе представен от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Бюджетните политики на опозицията дават стойностно изражение на тези, заложени в проекта „Визия за България“.

Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално – и здравноосигурителната система.

Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. В хода на дискусията постъпиха и някои допълнения към проекта за алтернативен бюджет.

Алтернативният бюджет на БСП бе представен на 5 ноември 2018 г. За публичното обсъждане бяха поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии.

Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики. 

Пленумът на БСП реши още четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП да се проведе на 26 януари в НДК. Членовете на Националния съвет насрочиха конгреса за 10.00 часа и утвърдиха 4 точки в дневния ред. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП“. Делегатите ще обсъждат и проекта „Визия за България“. На вниманието на конгреса ще бъде представен и отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. Конгресът трябва да приеме и предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Точка в дневния ред на конгреса, свързана с промяна на Устава на партията, няма да има. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г. 

Пленумът на БСП се занимаваше още с реда за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент и проекта за подготовката на работна програма на партията за участие във вота. Националният съвет разгледа и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“.

На заседанието стана ясно, че Йордан Мичев подава оставка като временно изпълняващ длъжността главен редактор на вестник „Дума“ и остава на длъжността зам.-главен редактор. Националният съвет откри процедура за избор на главен редактор – титуляр до края на януари и избра комисия за организиране на подбора с председател Иван Токаджиев. До избора на главен редактор, Националният съвет на БСП определи длъжността да се заема от Ивелин Николов.

Резултат с изображение за БСП подкрепи протестите в страната
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ (dailypress-bg.com)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук