ТЕМАТА НА DAILYPRESS-bg.com! ГЕРБ се извини заради изказване на депутата от НФСБ Петър Петров за децата с увреждания (ОБЗОР)

Нови брутални скандали в Народното събрание

0
14084

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Народното събрание

ГЕРБ се извини заради изказване на депутата от НФСБ Петър Петров, който в свое интервю от 15 ноември предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, където с тях да се занимават специалисти, за да може майките им да работят.

Малко по-късно пред журналисти в парламента Петров се отрече от изказването си. „Като кажа думичките деца, училища, домове, родители, свободно време, работа и да направиш от всичко това изречение… Казах, че е правилно това, което в момента се прави – децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да поеме задълженията си“, заяви Петров.

Той обясни, че е казал, че децата трябва да бъдат в ръцете на специалисти, които да се занимават с тях, да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят.

Ден по-късно депутатите от НФСБ излязоха с позиция, в която определиха като фалшива новина информацията, че колегата им е казал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове.

В позиция се заявява, че грижата и отговорността към децата с увреждания е обща – тя е както на семейството, така и на държавата, на близките на детето и на специалистите.

„Споделяйки усилията на семейството, не подценявайки родителската грижа към всяко едно дете с увреждане, смятаме, че специалистите са тези, чиито квалифицирани услуги спомагат за неговото по-добро развитие. За нас това е отговорната позиция към децата с увреждания – а именно общата грижа на семейството, но и на държавата към тях. Всички останали интерпретации са опити за създаване на фалшиви новини, търсене на евтини спекулативни внушения и насаждане на напрежение в българското общество“, пише в позицията на депутатите от НФСБ.

От своя страна, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че не е чул коментара на Петров, но се извини заради него. „Мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки“, каза още Цветанов.

Темата коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който посочи, че по тази тема не може да каже нищо ново като позиция на ДПС. „Всички са запознати с нашата декларация от 24 октомври. В нея ясно казахме, че никакви извинения вече не вършат работа. Нещо повече – ние определихме ситуацията като воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на цялата страна“, каза Карадайъ и обясни, че ДПС все още е на позиция, че отговорност за структурата и състава на един кабинет носи премиерът.

Изказването на Петров бе повод зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев да прочете декларация от името на групата от парламентарната трибуна. В нея се посочва, че Петър Петров освен, че е направил изказването, лъже, защото го е страх, че ще изхвърчи от парламента.

„Струва ми се, че колегите от ГЕРБ се дистанцират от подобен цинизъм и се опитват да го потулят в историята. Сигурен съм, че хуманните рецептори на всички нас не са толкова закърнели“, каза още Кутев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук