ТЕМАТА НА DAILYPRESS-bg.com! Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха на първо четене (ОБЗОР)

„За" законопроекта гласуваха 85 народни представители, „против" - 13 и „въздържали се" - 42 , с което законопроектът бе приет

0
11000
Снимка/източник: Георги КРЪСТЕВ, Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress-bg.com)

Репортер по темата: Нина АЛЕКСАНДРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС 

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха на първо четене след спорове между управляващи и опозиция. „За“ законопроекта гласуваха 85 народни представители, „против“ – 13 и „въздържали се“ – 42 , с което законопроектът бе приет.

След това по искане на заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев законопроектът бе прегласуван и приет отново с 83 гласа „за“, 14 „против“ и 42 „въздържали се“. 

Мерките се приемат, за да изпълни решение на Съда на ЕС и да се предотвратят финансови санкции за страната ни. Промените целят намаляване на фините прахови частици през завишаване на изискванията за качеството на твърдите горива. С измененията се разширяват санкциите за кметовете по програми за подобряване на качеството на въздуха в случаи, когато не са постигнати нормативните изисквания. Кметовете ще бъдат отговорни за осигуряване на чистотата на въздуха на територията на съответната община. До 31 март всяка година кметовете трябва да внасят в общинските съвети отчет за изпълнение на програмите за намаляване на замърсителите на въздуха. На първо четене депутатите определиха и глоби: от 1000 до 5000 лева ако не се внесе отчет за програмите за чистота на въздуха или не се изпълнят задълженията по организиране на мерките. Ако оценката покаже, че няма намаление на фините прахови частици, кметовете ще се глобят с от 5000 до 10 000 лева. При повторно нарушение глобите се налагат в двоен размер. Съгласно текстовете твърдите горива при тяхното пускане, предоставяне или разпространение на пазара се придружават от декларация за съответствие с изискванията за качество. Законопроектът предвижда глоба в размер на 2000 лв. или имуществена санкция в размер на 2000 лв. за лицата, които правят това без такава декларация за съответствие. 

Според председателя на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева трябва да се работи, за да защити здравето на българските граждани от мръсния въздух и законодателните мерки са един от начините за това.

Василева посочи, че депутатите от ГЕРБ категорично подкрепят законопроекта.

Тя изрази надежда останалите парламентарно представените групи да го направят.

По думите й става въпрос за дългосрочни мерки.

„Имаме законопроект, който дава решения за постигане на по-добри резултати“, каза още тя.

Василева посочи, че е необходимо да се работи в посока и прецизиране на текстовете, свързани с отговорностите на местната власт.

Според нея с промените се изразява решимост за прилагането на реални и ефективни мерки за справянето с проблема с въздуха. 

Заместник-председателят на Комисията по околна среда и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов отвърна, че решимостта за опазване на чистотата на атмосферния въздух е закъсняла.

По думите му, за да не влязат санкциите срещу страната ни се пристъпва към някакво законодателство.

Генов уточни, че трябва да има и адекватна политика за разпределяне на ресурса между общините. Народният представител обърна внимание, че 65 млн. евро ще бъдат раздадени на 7 общини.

„Ами другите 20 и няколко, които останаха? Хората трябва да знаят, че бяха лишени от тези средства“, каза още той.

На изказването на Генов реагира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той посочи, че законопроектът за чистотата на въздуха може да е закъснял и притиснат от санкциите, но е добър. Ненков уточни, че е очаквал дебатът за въздуха да бъде много по-конструктивен, но според него изказванията на БСП са били изцяло популистки.

„Колеги от БСП, много тъжно. Много жалко, че дори в една толкова съществена за обществото тема, вие успяхте да надскочите себе си“, каза още Ненков.

От ДПС, в лицето на депутата Джевдет Чакъров, обявиха за спорна разпоредбата, че кметовете на общини трябва да са почти изцяло отговорни за чистотата на атмосферния въздух. „Ясни са източниците на замърсяване. По темата за дървата за огрев, трябва да бъдем максимално предпазливи от гледна точка на социалния вектор“, каза още Чакъров.

Според него обаче липсват санкции за тези, които горят гуми.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обобщи дебатите като полезни. Той посочи, че в законопроекта за чистотата на атмосферния въздух кметовете нямат нито една нова отговорност.

„За мен е водещо, че българските граждани дишат въздух, който е мръсен“, каза още той и посочи, че основното, което се цели с този закон, е подобряването качеството на въздуха.

Министърът обясни, че трябва да се контролира качеството на горивата, които се пускат на българския пазар. 

„Ако се стигне до момент, в който България ще бъде санкционирана, тези санкции трябва да бъдат разпределени към онези, които не са предприели действия. Искам да подчертая и още нещо – абсурд е да се противопоставя бедност на здраве“, каза Димов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук