ТЕЦ „Марица Изток 2“ търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

0
5775

ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да плати 466 млн. лв. за емисии за следващата година. Това стана ясно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на участието й в енергийната комисия.

Проблемът при ТЕЦ „Марица Изток 2“, а и при всички централи, е резкият скок на цените на емисиите от последните седмици, които достигнаха до 25 евро на тон.

Сметката е малко 466 млн. лв. разходи, а ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи. Съответно ако продължи да работи, има предвидени сериозни глоби от по 100 евро допълнително на тон.

Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ „Марица-Изток 2“, заяви министърът, признавайки, че българската електроенергийна система не би могла да издържи без мощностите от въглищните централи.

Тя призна и че е предложен и вариант за обединяване на въглищната централа с АЕЦ „Козлодуй“, но според енергийния министър едно подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да ги разреши.

Петкова се аргументира с това, че АЕЦ „Козлодуй“ е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евроатом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, тъй като това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ „Козлодуй“ успешно го погасява.

Теменужка Петкова изтъкна, че едно евентуално обединение на АЕЦ „Козлодуй“ с ТЕЦ „Марица-Изток 2“ може да доведе и до концентрация на пазара на електроенергия, защото това са двете най-големи производствени мощности в страната.

„Обединявайки тези две големи мощности, ще се получи така, че АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да плаща 10-процентна вноска върху цялата енергия и на двете мощности и това ще създаде допълнителен финансов дисбаланс в системата“, отбеляза енергийният министър.

Едно обединение няма да реши проблема изцяло, тъй като тогава ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ще трябва да намали своята работа, за да може да генерира по-малко емисии, но пък работата на мините ще бъде трудно планирана.

Затова в момента в Министерството на енергетиката се обсъждат различни варианти за бъдещето на ТЕЦ „Марица-Изток 2“.

Иначе ТЕЦ „Марица Изток 2“ се намира в отлично техническо състояние и е готова за зимата. Теменужка Петкова увери, че ТЕЦ-ът ще работи. Подобен проблем има и в Полша, която също пострада от последните решения за намаляване на емисиите, обясни министърът и допълни, че ще се търси разрешение включително и на европейско ниво за затруднената работа въглищните централи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук