Темата на DAILYPRESS-bg.com! Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса (ОБНОВЕНА)

Хаос без край!

0
21710
Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов

Редактор: Тодор СТЕФАНОВ,                                                                                        DAILYPRESS-bg.com 

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов не изключва още хора да понесат отговорност за проблема с винетките. Той очаква проблемите около електронните стикерида бъдат отстранени до седмица.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките.

Има проблеми със софтуера, които веднага се отстраняват. Това е нещо ново, което в момента се инсталира и започва да работи. Винаги има такива моменти. Считаме, че в рамките на една седмица няма да има никакви проблеми„, обяви Глосов пред Нова телевизия и добави, че до вчера на обяд не е знаел за тези рокади.

Освобождаването на инж. Веселин Давидов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, отговарящ за изграждането на електронната система за събиране на пътни такси и на Антон Антонов – директор на Националното тол управление, е по преценка на министър-председателя и на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи той.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Двама ръководители в АПИ и съветник на министъра…


Дали само тези хора ще поемат отговорност, но и фирмата-изпълнител ще преценим след анализа на проблемите, които се създадоха при продажбата на електронните винетки и през следващата седмица това ще се знае, заяви Глосов.

Той подчерта, че ако фирмата не е спазила графиците и това се проверява в момента по отделните видове дейности, съгласно договора, отговорност ще бъде потърсена и от нея.

По думите му дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности.

Глосов разкри, че освен софтуерните проблеми е имало и хакерска намеса в системата.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат

Според премиера до 10-15 дни проблемът ще се реши


Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.

Председателят на Управителния съвет разясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари.

Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга„, отбеляза още той.

Глосов съобщи, че броят продадени електронни винетки се увеличава и досега са продадени над 71 000 броя за над 5 млн. лв.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук