Тодор Тагарев: Гласуваме пари за модернизация на армията и нищо не се променя

0
1645

Трета поредна година правителството заделя пари за превъоръжаване, парламентът ги гласува в Закона за бюджета, но нищо не се случва.

„В края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона“. Това заяви проф. Тодор Тагарев пред БНР.

Проф. Тодор Тагарев е съпредседател на Атлантическия съвет на България, военен експерт и бивш министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. Коментарът му е преди началото на дискусията на темаУскореното превъоръжаване на Българската армия – повече сигурност и доверие в НАТО и общата европейска отбрана„.

Тагарев, който преди години във военното министерство отговаряше за военната техника, заяви че чест от парите за превъоръжаване отиват в посока Русия за поддръжка на наличните бойни способности. Според него това е по-скоро против нашите интереси за сигурност и съюзни ангажименти в НАТО.

„Министър Красимир Каракачанов каза през пролетта, че ако не тръгне нито един проект, ставам, сдавам и се уволнявам. До края на годината остават малко дни, следва да изпълни поетия ангажимент“, заяви проф. Тагарев. Той уточни, че проектите за превъоръжаване на армията с месеци се бавят, без да е ясно защо.

Ние искаме България да е по-сигурна и по-стабилна, но това няма как да стане, ако ние са държим в НАТО като чуждо тяло и не изпълняваме съюзните си задължения, каза Тагарев.

„Има решение на Министерския съвет от февруари тази година, което казва как ние година след година ще увеличаваме бюджета, за да стигнем до 2% през 2014 година. То се изпълнява на етап планиране, т.е. когато се планира бюджет, тези средства се залагат, но после не се използват. 
И армията продължава да стои със старо въоръжение и с несъвместими платформи със съюзниците ни от НАТО“, допълни доц. Тодор Тагарев.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук