Турция няма да допусне „покриване“ на детайли около смъртта на Хашоги

След като Саудитска Арабия призна, че журналистът загинал в консулството ѝ, но при сбиване

0
1422
Снимка: Money.bg

Турция ще извади наяве всичко във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.

Той посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая и подчерта, че страната му няма да позволи „покриване“ на детайлите по случая.

Джамал Хашоги
Разкритията на разследването за смъртта на саудитския журналист ще бъдат споделени със света след приключване работата на разследващите, обяви и заместник-председателят на турската партия на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш. Рияд призна официално вчера, че Хашоги, известен критик на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, е загинал при сбиване в консулството на 2 октомври. В последните седмици Саудитска Арабия твърдеше, че журналистът е напуснал сградата невредим. Смъртта на Хашоги трябва да бъде разследвана докрай и прозрачно. Това заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, като определи оповестените детайли около убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул като изключително притеснителни. Според нея шокиращо в случая е и нарушаването на Виенската конвенция за консулски отношения от 1963 г. Американският президент Доналд Тръмп също заяви, че към този момент не е доволен от саудитските обяснения. Той обаче допълни, че това е само нужната първа стъпка в изясняване на случая. Тръмп също повтори думите си, че страната му няма да се откаже от сделки с Рияд на стойност 450 милиарда долара, 110 от които са за доставка на американско оръжие. Държавният глава на САЩ заяви, че това ще коства работните места на милиони американци, и вместо това са възможни други международни санкции срещу петролното кралство. Той  даде знак на промяна на позицията си по убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги като заяви, че има нужда от повече информация, след което заедно с Конгреса ще се обмисли американският отговор. Агенция Асошиейтед прес цитира Тръмп, че той скоро ще разговаря по въпроса и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. В Германия председателят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген призова страната да спре продажбата на оръжие на Саудитска Арабия. Според Рьотген в рамките на ЕС и НАТО са необходими мерки, достигащи до експулсиране на саудитски дипломати, ако Рияд не предприеме всеобхватни действия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги. Рьотген е депутат от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. Германският външен министър Хайко Маас коментира, че до изясняването на обстоятелствата по случая, Берлин не трябва да одобрява продажба на оръжия на Саудитска Арабия.

По-рано в съвместно изявление Меркел и външният министър, излъчен от социалдемократите, посочиха, че досегашните разкрития, дадени от Рияд, са неадекватни.

В същото време френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Париж ще настоява за „пълно и старателно разследване“ на случая. В свое изявление той посочва, че информацията на Рияд за смъртта на Джамал Хашоги не отговаря на всички повдигнати въпроси.

Още 25 души са призовани в Турция да дадат показания като „свидетели“ в рамките на разследването на твърденията за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в сградата на саудитското консулство в Истанбул, съобщи турският телевизонен канал НТВ.

Телевизията припомня, че 20 души вече дадоха показания във връзка с разследването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук