Турция ще продължи да внася газ от Иран въпреки санкциите на САЩ

0
3438
Снимка: "Ройтерс"

Сривът на турската лира не е свързан с дипломатическия скандал с Вашингтон, а икономическите затруднения на страната са преувеличени. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ексклузивно интервю за „Ройтерс“, докато присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Турция ще продължи да купува природен газ от Иран въпреки американските санкции срещу Техеран, подчертал още турският държавен глава.

Според него усилията за постигането на мир в Сирия е невъзможно да продължат, докато сирийският президент Башар Асад е на власт, добавяйки, че изтеглянето на „радикални групировки“ вече е започнало в рамките на новосъздадената демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб.

По-рано турските медии съобщиха, че Ердоган е провел среща „на крак“ с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН.

През март Тръмп подписа указ за налагане на 25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента мито върху вноса на алуминий от Турция. Икономиката на Турция беше допълнително наказана, когато Тръмп обяви на 10 август решението си да удвои митата върху стоманата и алуминия. В началото на септември Ердоган призова за прекратяване на монопола на американския долар в световната търговия.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция преди около две години по подозрение за връзки с движението, основано от ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организатор на неуспешния преврат през 2016 година. В края на юли Брънсън беше освободен от турски затвор и поставен под домашен арест.

Ердоган е заявил в тази връзка, че съдът ще реши съдбата на пастора, а не политиците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук