Търновецът Кирил Маджаров в Лондон пред ДЕЙЛИ ПРЕС: „Брекзит води Англия към пропаст“

Мечтата му е един ден да се върне в България с достатъчно средства, с които да отвори място, подобно на зоопарк, в което да приюти бездомните кучета

0
10483

ИНТЕРВЮ: Тодор СТЕФАНОВ,                                                                                    ДЕЙЛИ ПРЕС / www.dailypress-bg.com

Над 50 000 са българите, живеещи, учещи и работещи във Великобритания. Пребиваването им там обаче е под въпрос и всички те са застрашени от връщане у нас заради брекзит. Уточняването и процедурите по излизането на Англия от Европейския съюз създаде смут и хаос на острова и в момента е най-коментираната тема там, увери Кирил Маджаров от старата столица, който от 4 години живее в кралството.

Младият мъж сподели пред репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“, че хората на острова не спират да обсъждат възможните сценарии след брекзит и мнението им е единодушно, че страната отива към дълбока пропаст.

Кирил е популярно име във Велико Търново, тъй като в младежките си години се занимавал с рап музика и се подвизавал под псевдонима КС. Заедно с негови колеги създал песен, посветена на кандидатурата на областния град за Европейска столица на културата.

За разлика от повечето хора 29-годишният мъж напуснал България не с финансова мотивация, а от любопитство. Искал да опознае нови страни, да види свят и да пътува. Първо бил в Испания и Италия, но тези държави не му допаднали и се отправил към Обединеното кралство. Бил запленен от пръв поглед от Великобритания, допаднал му дори чудатият климат и веднага взел решението да остане там.

Резултат от изображението за Cyril Madjars
Кирил Маджаров

На мнение е, че човек или се влюбва в страната, или никога не свиква с нея. Не след дълго пък стигнал до заключението, че дори с минимална работна заплата в Англия човек може да си позволи приличен начин на живот. Запознал се с много хора и си отворил своя фирма за транспортни услуги и логистика.

Смята, че там има широко поле за развитие и мечтае един ден, когато събере достатъчно капитал, да се върне у нас и да приложи всичко научено и спечелено в свой бизнес.

Плановете му обаче може да не се сбъднат, както ги е замислил, тъй като на дневен ред в страната е брекзит.

„В Англия живеят хора от над 12 националности. Темата вълнува всички, не само чужденците като мен. Местните хора едва сега осъзнават пред каква финансова и политическа криза е изправена страната. Иначе правителството обеща, че ще гарантира правата на емигрантите, но нищо не е сигурно. Смятам, че брекзит води Англия към пропаст, ако се случи. Аз не се чувствам готов да се върна в България”, признава пред „Дейли Прес“ Кирил.

Той посочи, че в момента пред Англия има три варианта. Първият и най-лош – да напусне ЕС без сделка, вторият – да се откаже от излизане от съюза по чл. 50 и третият – да организира нов референдум.

29-годишният търновец смята, че британците изобщо не са били информирани за последиците от напускане на ЕС и ефектът вече е налице. Много световни компании са изтеглили седалищата си от Лондон, което е донесло огромни финансови загуби, паундът се е сринал и т.н.

Кирил се надява все пак да бъде открит вариант за споразумение между Великобритания и ЕС, чрез който чужденци на острова да продължат да пребивават. Мечтата му е един ден да се върне в България с достатъчно средства, с които да отвори място, подобно на зоопарк, в което да приюти бездомните кучета.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук