Учени със сензационно откритие! Това е ранният признак на образуващ се рак

0
508

Група учени от Калифорнийския университет в САЩ идентифицира механизъм, който позволява на раковите клетки да абсорбират глюкозата и да черпят енергия за оцеляването и растежа на тумора. В същото време съдържанието на специфична молекула, прави възможно откриването на преканцерозно състояние, се увеличава в клетките. Това пише MedicalXpress.

Експерти откриха молекулата – котранспортер 2 на натриевата глюкоза (SGLT2). Това е протеин, който е отговорен за прехвърлянето на глюкоза в клетката. Раковите клетки се нуждаят от глюкоза за тяхното оцеляване и растеж, поради което за тях са необходими и други транспортни протеини, глюкозни транспортери.

Предишни проучвания показват, че SGLT2 вероятно играе голяма роля в развитието на някои видове онкологични заболявания, сред които рак на панкреаса и простатата.

Изследователите, използващи позитронна емисионна томография, определят активността на различни глюкозни транспортери в раковите клетки в различни етапи на развитие. Установено е, че клетките съдържат голямо количество SGLT2. Това според учените предполага, че новопоявилите се тумори си осигуряват въглехидрати главно чрез SGLT, а не чрез глюкозни транспортери. Установено е също, че увеличаването на SGLT2 може да настъпи преди появата на тумор, което го прави маркер за откриване на болестта на ранен етап.

Откритието на американските учени се коментира от онколога Ирина Филипова. Според нея, това може да повлияе върху методите за профилактика на рака./ Zdrave.to

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук