Цацаров скастри партиите, трупащи рейтинг върху трупа на Виктория Маринова

0
11568

„Политически рейтинг не се прави върху трупове.“ Това заяви пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров по повод спекулациите около убийството на журналистката Виктория Маринова.

По думите муспекулациите са се появили много преди обявяването на името на заподозрения за тежкото убийство в Русе.

Според него това е било преднамерен сценарий, с който се е целяло да се покаже, че в България се убиват журналисти, заради тяхната разследваща дейност.

Главният прокурор е категоричен, че бързото разследване и разкриване на убийството, е резултат от професионална работа и допълни, че няма как да се говори за натиск от европейските институции.

Цацаров заяви още, че не е изключена нито една от версиите за убийството, но по-конкретно се работи върху тази за спонтанно нападение.

Той коментира и твърденията, че заподозреният Северин Красимир е имал умствена изостаналост, като обясни, че действията му по прикриването на следите след извършване на престъплението и незабавното му тръгване на за Германия, показват точно обратното.

На този етап няма данни за заболяване“, поясни той.

По отношение на разпита на Северин пред германските власти, главният прокурор подчерта, че той е описал фрагментарно убийството, като отказва да говори за каквото и да било сексуално посегателство върху жертвата.

„За нас доказателствата са повече от безспорни. Иззети са следи от негови дрехи и те напълно съвпадат с ДНК-то на жертвата“, обясни Цацаров.

Той допълни, че основният разпит ще се проведе след предявяване на обвиненията и връщането на заподозрения в България.

Главният прокурор разясни също така, че за евентуален съучастник на Северин може да се говори, ако има доказателства за това.

Той отбеляза, че изготвеният психо профил съвпадал на 90% със профила и мотивите на извършителя.

Цацаров коментира и случая със строителната фирма „Джи Пи Груп“ и сподели, че до момента е образувано досъдебно производство за пране на пари, като е наложен запор на превод за 14 млн. евро от физическо лице. 

„Парите са усвоявани от свързани лица“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук