Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

0
19174

Изборът на F-16 е най-добрият от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Това заяви пред bTV председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изтребителят е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО, с него ще бъдем защитени и увеличаваме способностите на българската армия.

Съседите ни Гърция, Румъния и Турция също са с F-16.

Чехия и Унгария също предпочитат F-16 пред „Грипен“, а „за тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере „Грипен“, обясни Цветанов.

След терористичния акт в Париж 2014 г. всичките европейски държави приемат директива, от 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни и никъде не се говори за „таен арест“, има възможност да се възползва от правна защита, обясни Цветанов.

Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, проблем ли е тези роднини да не бъдат уведомени за задържането, коментира той.

Всичко правим за сигурността на държавата, разбира се, няма да се съобразим с ветото на президента, 14-тото такова, коментира Цветанов.

Решението за F-16 обявено от Министерството на отбраната, е експертно, започва съгласувателна процедура, която ще продължи две седмици. На 9 януари след заседание на Министерския съвет, решението ще бъде предоставено на Народното събрание, допълни той.

Снощи стана ясно, че предложението на САЩ и американския отбранителен концерн Lockheed Martin за последната модификация на F-16 е препоръчваната оферта от комисията.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Припомняме, че в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветенавизитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет „Герджиков“ от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере „как така за 1 месец, толкова бързо, избраха „Грипените“, след като бяха сменени всички военни експерти“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук