Цветанов препоръча на Радев да се запознае и с други оценки за изтребителите (ОБНОВЕНА)

0
33099

„Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерския съвет, като най-вероятно тази сряда ще има решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура“.

Това заяви пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Депутатът Цветан Цветанов, завършил ВИФпрепоръча на президента Румен Радев, който бе командващ на ВВС и е завършил военновъздушното училище „Г. Бенковски“, да се поинтересува: „Кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите„.

Припомняме, че през 1992 г. Радев е завършил и Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ.

„С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“, президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност“, заяви Цветанов. Мотивът му е, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура.

По думите на Цветанов тогава Радев искал: „на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите“. Според зам.-председателя на управляващата партия потвърждение за това било назначаването от Радев на служебния премиер Огнян Герджиков и на военния министър Стефан Янев.

Цветанов очаква, че Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му, вероятно визирайки Росен Плевнелиев.

Цветанов отряза обвиненията на президента Радев за лобизъм.

Припомняме, че думите на Румен Радев след визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас – 22 декември 2018 г., когато везните се наклониха към Ф-16, бяха, че предложението за F-16 е триумф на лобизма.

Навръх Йордановден – 6 януари 2019 г., когато е традиционния водосвет на бойните знамена, пред журналисти Радев заяви, че конкурсът за избор на изтребител е опорочен.

„Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“, заяви Цветанов.

Запознати припомнят, че формулите, по които се избира каква техника да бъде закупена за нашата армия включват не само политически, но и много други параметри.

Подобни решенията не се вземат едностранно.

Припомняме, че в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Тогава се разбра също, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като „триумф на лобизма“ и финалът на автокрацията за 2018-та година. Радев за пореден път каза и че не иска да защитава един или друг тип самолет, тъй като е летял с тях и срещу тях, но настоява процесът да бъде прозрачен, открит и обективен.

В отговор на думите на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили. „Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм – когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16“ , попита Каракачанов.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет „Герджиков“ от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере „как така за 1 месец, толкова бързо, избраха „Грипените“, след като бяха сменени всички военни експерти“.

Относно кандидатите на ГЕРБ за евродепутати Цветанов обясни, че решението ще бъде взето в края на февруари или началото на март тази година.

„Имаме много достойни кандидати и всеки един от тях може да води листата. Сигурен съм, че всеки един, който попадне сред 17-те в листата, ще има достатъчно потенциал и подкрепа, за да работи в интерес на страната ни“, допълни Цветанов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук