Чак след месец с терминали за е-винетки на всички гранични пунктове

0
9736

До един месец на всички пропускателни пунктове ще има поставени терминали за самотаксуване и закупуване на електронни винетки. Това обяви директорът на Национално ТОЛ управление Антон Антонов на брифинг във връзка с липсата на машини за купуване на е-винетки на граничните пунктове и бензиностанциите в страната.

По думите на Антонов предстои най-скоро терминали за самотаксуване за е-винетки да бъдат поставени на ГКПП „Дунав мост“ и „Дуранкулак“.

Това трябвало да стане днес и в идните дни.

На въпрос как чужденците влизат в страната ни и пътуват легално, предвид факта, че няма нито нови табели, оказващи нуждата от е-винетка, нито терминали за закупуването им, Антонов отбеляза, че чужденците били информирани откъде и как да си закупят винетките.

От 7 януари е-винетки ще могат да бъдат купувани от големите бензиностанции и EasyPay.

За вчера били закупени 3 706 винетки за тежкотоварни автомобили.

Стана ясно, че за липса на винетка няма да се налагат глоби до средата на месеца. Антонов се закани обаче, че от 15 януари шофьорите, които са без винетка, ще бъдат глобявани.

Професор Олег Асенов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в Националното ТОЛ управление, обясни, че в най-кратки срокове пътните полицаи ще имат таблет с достъп до информацията за електронните винетки.

Той посочи, че системата за е-винетките се развива по график.

„Системата беше въведена успешно на 1 януари 2019 г. с функционалност, която дава възможност на потребителите на пътя да я използват. АПИ направи всичко необходимо тя да бъде въведена и да се обогатява функционално с всеки изминал ден“, заяви той.

Асенов отчете, че до настоящия момент в сайта има конвертирани 168 винетки за един регистрационен номер.

Заради тези измами конвертирането на хартиени винетки в електронни се прекратявало.

„Част от потребителите са съвестни, но други се опитват да видят как системата ще реагира. Това обезсмисля процеса на конвертиране, защото компрометира личните данни, които потребителите дават по закон“, стана ясно от думите му.

Той увери, че всички хартиени винетки остават в сила до изтичането им.

В публикация от по-рано днес Информационна агенция „Дейли Прес“ разказа на читателите си за проблема със закупуването на електронни винетки на граничните пунктове на страната. Това на практика принуждава чужденците нелегално да пътуват до бензиностанции, откъдето да закупят дигиталния стикер. Това обаче не винаги е възможно, защото не всички бензиностанции са снабдени с необходимите терминали.

Във връзка с тази информация екипът на Информационна агенция „Дейли Прес“ опита да се свърже с няколко длъжностни лица е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), от които да потърси информация за това на кои гранични пунктове в страната има терминали за е-винетки. 

Опитите се оказаха неуспешни – в днешния официален работен ден, 3 януари 2019 година, в работно време Информационна агенция „Дейли Прес“ многократно не успя да се свърже с:

– официалната телефонна линия на Национално ТОЛ управление – 0700 10 876;

– директор на Национално ТОЛ управление Антон Антонов – 02 9173 280;

– директор „Комуникации и информация“ към АПИ г-жа Диляна Динчева-Франческели – 02 9173 497;

– главен секретар към АПИ г-жа Валерия Герова – 02 9173 461;

– линия „Винетни стикери“, посочена на сайта на АПИ – 02 9173 368;

– линия „Винетни стикери“, посочена на сайта на АПИ – 02 9173 305.

По време на брифинга в АПИ директорът на Национално ТОЛ управление Антон Антонов коментира този въпрос. 

На запитване дали днес беше работен ден за служители в АПИ, той беше лаконичен – не знаел защо никой не вдигал телефоните, при положение, че в АПИ хора имало.

Попитан дали ще има създаден кол център за проблеми с винетките, Антонов обясни, че в момента се структурира такъв. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук