Щабът на НОЩ: Отменяме кукерските празници в Перник

0
103

Отменяме кукерските празници в Перник.

Отчитаме положителни данни като резултат от мерките срещу коронавируса.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

В Гранитна зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб  дадат брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

 

По отношение на кукерските празници, благодаря на кмета на Перник, че направи предварителни консултации. Големият фестивал ще бъде отменен, каза доц. Кунчев за предстоящия фестивал Сурва в Перник.

 

 

„Новите случаи за 1002 – или 9.9% от тестваните хора. Излекуваните за денонощието за двойно повече от новозаразените“, каза здравният министър.

 

„На седмична база прави впечатлението, че броят на излескуваните е два пъти по-голям от броя на заразените“, заяви той.

 

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти на национална база и 47 % за интензивните.

 

България е на 24-о място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на пето на Балканския полуостров. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

„Поради дългите коледни и новогодишни празници Европейският център по контрол на заболяванията въобще не публикува данни за този период, съзнавайки, че те не са съвсем точни. По отношение на смъртността, България е на трето място в ЕС“, допълни той.

 

За първи път имаме 3 области в страната, които слязоха под границата 120 на 100 000: Кърджали, Разград и Габрово, каза главният държавен здравен инспектор. С най-висока заболяемост са Враца, Русе и Варна.

„Реални данни, които могат да ни посочат точно тенденциите и мястото ни на Балканите и Европа, ще разполагаме на 11 януари – следващия понеделник“, уточни доц. Кунчев.

 

 

„9750 дози ваксини бяха получени на 26 декември. 699 ваксинации бяха направени още на следващия ден. 5890 дози бяха получени на 4 януари. Общо към момента ваксинираните са към 7900. Беше създаден много добър ред и организация. За последните два дни нямаме информация за странични явления“, коментира проф. Илко Гетов.

Проф. Ангелов съобщи, че скоро ще бъдат публикувани и точните дати и количества на ваксини, които предстои да пристигнат у нас в близките дни.

 

 

Направените тестове са 10 088, тоест процентът на положителните проби е близо 10%.

Задържа се тенденцията излекуваните да са повече от новозаразените – 2023 души са се преборили с болестта. Починали са 59 души.

Още 2465 души са се ваксинирали. Така общият им брой става 7913.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук