Япония разработва хиперзвукова ракета, но само за защита

0
681

Япония разработва хиперзвукова ракета, която може да достигне скорост Мах-5 или повече, според местни медии.

„Киодо Нюз“ съобщава, че Токио отпуска повече средства, около 57 млн. долара, за изследване и разработване на ракети в бюджета за отбрана през следващата година.

Решението на японското правителство да разработи оръжието идва в момент, когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че подкрепя ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Ракетата, която Япония се стреми да развие, е способна да атакува вражески бази, но има притеснения, че това нарушават принципите на ориентираната към отбраната политика на страната според Конституция, според „Киодо“.

Японското министерство на отбраната планира да построи прототип на двигател, както и да разработи технологии за топлоустойчиви материали. Тестовете ще се провеждат от 2023 до 2025 г.

Министерството на отбраната коментира, че разработката ще се използва за „защитата на острова“ и няма да бъде използвана по начина, по който са предвидени в американската армия.

Япония няколкократно е споменавала заплахата от Северна Корея и Китай, като причина за увеличаване на бюджета за отбрана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук