АБВ: Абсурдна е идеята за единно хранилище на данни

0
13035

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

АБВ определи като несъстоятелна идеята за създаване на държавно мегахранилище на е-данни. На пресконференция в централата на партията Румен Петков настоя, че създаването на подобно хранилище е абсурд.

Той посочи, че за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на ръководството на Агенцията по вписванията и на фирмите по поддръжката му през годините. По думите му създаването на подобно хранилище ще създаде корупционна среда.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Петков бе категоричен, че в Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин, тъй като има предвидени всички гаранции за изграждането, съхраняването на информационните масиви.

„Очевидно проблемът е на поддръжката“, обясни Петков и настоя за отговорност от страна на ръководството на агенцията и на фирмите по поддръжка.

„Идеята за създаването на склад данни, която премиерът лансира вчера, е да го кажа по-меко несъстоятелна. Това е абсурд. То ще създаде корупционна среда“, категоричен бе Петков. Бившият вътрешен министър даде пример с подобна структура в Китай, където се търгува с данни с пълна сила.

Припомняме, че регистърът спря да работи на 10 август. Все още няма яснота кога ще бъде възстановено пълното му функциониране след настъпилия технически срив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук