АБВ стартира „Президентски дебати 2016“

0
481

В неделя АБВ стартира Президентски дебати 2016. Това съобщи зам.-председателят на партията Румен Петков. Те ще стартират под мото „Президентът – лидер или придатък“. В инициативата са поканени да вземат участие представители на академичните среди, както и хора, които са били ключова част от президентската администрация в ключови периоди.

Целта е да привлечем вниманието на хората върху важността на президентския избора, заяви Петков. Целта в избирателите да се ориентират от какъв държавен глава има нужда страната, допълни той. Той обяви още, че партията започва пълен отчетно-изборен цикъл. По негови думи ще се направи оценка на участието на АБВ във властта, както и ще се инсъдят бъдещи управленски действия – промени и ИК и други.
Два ключови успеха отчете партията за 2015 година – промените в пенсионната система и промените в Конституцията. Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов определи като ключови приоритет демографската политика. Това ще стане чрез реформи в икономиката, здравеопазването и образованието. Инвестиционен фонд за развитие на нови производства ще предложи АБВ. Той ще се основава на база публични частни партньорства, които ще подпомагат развитието на частния капитал. По думите на Борисов здравната система губи своите социални функции и трябва да се направи реформа там. Според председателя на ПГ на АБВ в образованието са направени добри стъпки, но има и смущаващи констатаиции на МО, които показах непознаване на системата.
Ръководството на МВР и министър Бъчварова допуснаха няколко груби грешки, заяви Петков по повод няколкото тежки престъпления от последните дни. По думите на ексвътрешния министър едната е конфликта със синдикатите. Криминогенната обстановка е напрегната. Тези брутални убийства няма как да не предизвикват възмущение и тревога, каза той. Според него в някой райони напрежението с бежанците се усложнява, а има и проблем с обирите и изнудванията. Петков предложи МВР да направи дебат, за да се набележат мерки за справяне с проблема. Той отново повтори, че бюджетът на системата е недостатъчен. На този фон отсъствието на министъра е нелепо, две брутални убийства, заяви Петков. Ние сме изправени пред дебата з необходимост от кабинетни промени, допълни той. По негови думи в този дебат влиза и дейността на МВР, но не само това ведомство.  За нас поведението ан турския посланик е абсолютно неприемливо и ние ще имаме сериозни въпроси и към министъра на външните работи, за спазване на конституционните норми в България, отчете още Петков./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук