АБВ ще гласува против Бюджет 2017

0
1038

АБВ ще гласува против Бюджет 2017 на първо четене, на второ – ще го подкрепи частично, заяви лидерът на партията Георги Първанов след среща на парламентарната му група с левицата – част от поредицата консултации днес.

АБВ е опозиция и затова е срещу бюджета за идната година, тъй като основният критерий за всяка опозиция е отношението към държавната сметка, обясни Първанов.

На второ четене обаче АБВ щели да застанат зад определени пера. Първанов припомни, че АБВ има конкретни идеи като, например, безплатни детски градини, лансирани от Ивайло Калфин, докато беше вицепремиер в този кабинет.

Натоварването на бюджета с много искания, каквито имат отделните групи, означава, че в един момент ще се наложи актуализация, по този начин може да се компрометира самият бюджет, заяви Първанов и добави, че до конституирането на нов парламент, е най-добре да се работи по стария бюджет, както е по закон.

Той обаче предупреди, че има доста предложения за различни харчове от парламентарните групи и ако повече от тях бъдат приети ще се стигне до актуализация на бюджета, а може би дори до неговото компрометиране.
Според Първанов най-честното е да се работи до новия парламент без бюджет като се ползва 1/12 от този на 2016 г., както е по закон.

Ако обаче все пак бъде приет на първо четене, депутатите от АБВ ще настояват за сериозни промени на второ.

По другата тема – изборното законодателство, Първанов заяви, че АБВ са за смесена система 50:50 (мажоритарна плюс пропорционална). Според него обаче голямата промяна на политическия модел минава през ВНС и нова конституция. АБВ били и за трикратно намаляване на парите за партиите. Нека обаче си припомним, че развратът в българската политика дойде далеч преди държавните субсидии да бъдат въведен като модел на финансиране на политическите сили, подчерта Първанов.

Припомняме, че Корнелия Нинова покани на среща днес партийните лидери, за да обсъдят какво да правят с макрорамката при създалата се ситуация и хвърлената оставка от премиера Бойко Борисов, но се оказа, че времето не стигна и утре продължават със разговорите с реформаторите.

Самата Нинова отказа да коментира каквито и да било резултати от срещите с АБВ, БДЦ – НС и ДПС, защото не би било коректно спрямо тях, нито пък спрямо РБ, с чийто представители ще се срещне утре. Засега е ясно само, че ГЕРБ няма да участва в разговор с БСП, защото Нинова не ги е поканила.

Тя обяви, че иска да се намери отговорен и държавнически подход с останалите политически сили в парламента, така че държавата да не остане без бюджет./факти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук