Автобусните превозвачи оптимисти за срещата с Цветанов

0
9517

С отворено писмо до Цветан Цветанов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ,Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Национална сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи, приемат публичната му покана за диалог с оптимизъм.

В писмото си до Цветанов, превозвачите коментират, че не съмняват в добронамереността му и са сигурни, че по време на тази среща както той, така и вносителите на законопроекта (Народните представители от ПП „ГЕРБ“ в Транспортната комисия), ще успеят да им представят аргументите си и конкретните текстове в проектозакона в подкрепа на твърдението му, че този закон ще помогне за ограничаване на „сивия сектор“ и злоупотребите, ще подобри работната среда и, най-важното – ще допринесе за повече сигурност на пътя, които намерения, съвпадат и с тези на бранша.

„В духа на заявена от Вас коректност, държим да отбележим, че ние – автобусните превозвачи, никога и по никой повод не сме търсили нито подкрепа, нито конфронтация с която и да е политическа партия, и в тази връзка се противопоставяме на твърдението Ви, че нашите протести са политизирани“, коментират от бранша.

Те допълват, че единствената среща, която са поискали и на която са поканени, във връзка със ЗБАК, е с председателя на Комисията по транспортв НС, Халил Летифов. Целта на това искане е да чуят мотивите и аргументите на вносителите за постигане на поставените в закона цели, както и да споделят своите притеснения.

„За съжаление, не успяхме да чуем дори един от аргументите им, заради истеричните крясъци на няколко превозвачи, легитимирали се като автори на законопроекта, личните им нападки и заплахи към нас, обвиненията им в нелегитимността на представителството ни и лозунгите им за „светло бъдеще“, обясняват превозвачите.

Следвайки коректния тон, искат да отбележат няколко факта, които не отговарят на истината. „Станислав Иванов, а по- късно и Вие заявихте, че сме били канени на четири кръгли маси за обсъждане на законопроекта. Истината е, че никое от сдруженията в пътническия транспорт никога не е било канено на такива обсъждания. Избирателно са канени отделни фирми, които не са присъствали с браншови представителни функции, а в лично качество“, допълват те.

Превозвачите коментират, че „въпреки това, присъствалите колеги винаги и категорично са заявявали, че пътническият транспортен сектор непреклонно желае да бъде суверенен. Беше заявено, че проектозаконът е бил обсъждан в КРИБ, което ако е вярно, то това се е случвало в отсъствието на пътническите оператори и сдружения, членуващи в КРИБ. Другата неистина е, че бившият Председател на УС на НСАПБ е изразил подкрепа за ЗБАК пред УС на КРИБ, което също не отговаря на истината.“

С оглед коректния тон, желанието им е да предотвратят поредния скандал с част от товарните превозвачи.

Според очакванията им за ползотворен диалог, настояват срещата им с Цветанов и вносителите да бъде индивидуална – за автобусния бранш, и в присъствието на медиите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук