Академик Георги Марков: Плевнелиев, нали си милионер, дари 500 хиляди за науката като Манджуков!

0
1352

Общонародният комитет „Васил Левски“ поиска Росен Плевнелиев да се извини за това, че в реч пред парламента си позволи да фалшифицира думи на Апостола на свободата. Президентът тогава цитира нещо уж казано от Левски – „този, който ни освободи, той ще ни пороби“. В случая това бе използвано покрай антируската кампания, провеждана от Росен Плевнелиев. ПИК потърси за коментар един от най-уважаваните български историци – академик Георги Марков.  

Интервю на Петър БОЙЧЕВ,ПИК

– Академик Марков,  от общонародния комитет „Васил Левски” искат президентът Плевнелиев да се извини, че използвал в речта си пред парламента думи на Апостола, които той никога не е изричал.

– Не само той, но и другите политици цитират много Левски, употребяват Апостола за пилитически цели. Това в техните уста е истинско кощунство. А Плевнелиев специално в Народното събрание си позволи даже да фалшифицира Левски! Каза „който ни е освободил, той ще ни пороби“. Къде го е чел това неговият съветник, който му е писал речта?! Направи го, понеже сега се прави на русофоб, за да го харесат и подкрепят американците за президент.

– А наистина ли този цитат е фалшификат?

– Аз съм историк, макар и по по-нова история, но съм чел всичко написано от Левски. Никога и никъде не казвал тази фраза. Вярно че Плевнелиев не си пише сам речите като американския президент, но…Не бива да се злоупотребява с Левски, да го приспособява за съвременните си политически цели. Когато политиците ги опрат до стената, те се сещат за Левски.  Да, добре, припомняйте си думите му, заветите му. Но първо прочетете Левски, писмата му, тефтерчето, и тогава го цитирайте. Левски е националният идеал, това е доктрината на 19 век, идеята за национално освобождение. Но сега сме 21 век.

– Да, президентът каза и точно това – че нямаме нуждао от национална доктрина, защото си имаме възрожденския идеал.

– Това го каза първо вицепрезидентът Попова.Той сега го повтаря. Много е първосигнален, горкият. Много ме подразни и друго – когато каза, че бедността не е порок. Сега е моментът да го питам какъв възрожденец е. Един друг богат човек, Петър Манджуков, направи огромен жест  – дари 400 000 лева за изследване, посветено на траките. Надявам се Плевнелиев да го последва, нали е милионер! Призовавам го – да дари половин милион за науката!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук