Аквапарк и минерална вода пускат в столичния парк „Възраждане“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
3337
Снимка/източник: Информационна агенция "Топ Преса"

Столичният парк „Възраждане“ се разширява с 25 декара, на част от които е планувано изграждането на аквапарк и басейн с минерална вода. Общо заедно със спротната зона паркът ще се разшири до 77 декара.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков представиха проекта на последния етап за обновяване и разширяване на столичния парк „Възраждане“. Те с гордост обявиха, че от десетилетия това ще е първият нов парк в столицата, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Проектът предвижда изграждането на зони за деца, бебешки и детски басейни, наливна зона и др.

Инвестиционните средства са осигурени от общинското дружество „Софийски имоти“. Предстои изграждането на 5 нови площадки, както и засаждането на много нови дървета и храсти.

Председателят на СОС Елен Герджиков коментира, че проектът е уникален, защото за първи път се изгражда ново парково пространство. Инвеститор и собственик на земята е дружеството „Софийски имоти“.

Герджиков коментира, че в последните години под зоркия поглед на СОС дружеството вече има съвсем друг облик и функции.

Той припомни, че още през 2014 г. капиталът на дружеството е бил актуализиран, с което е направен пълен анализ на имотите на дружеството. Сега вече активно, прозрачно и правилно може да се инвестира в развитието на нова градската среда, каза още Герджиков и добави, че може да се изхарчат до 9.5 млн. лева за реализирането на проекта. Около 5.5 млн. са собствени средства на дружеството, а около 4 млн. лева са парите, които ще бъдат изтеглени от ОП „Региони в растеж“.

Изпълнителният директор на „Софийски имоти“ посочи, че след направено проучване въз основа наличието на минерална вода има възможност да се използва потенциалът на района за изграждане на аквапарк, басейни, нови тревни площадки, водоналивен кът и други.

С проекта за парк „Възраждане“ се предвижда запазване и разширяване на зелената система на града.

Столична община работи и върху 7 проекта, като ремонти дейности се извършат и в Борисовата градина, Западен парк, разширяване на Северния парк и парка в район „Младост“, както и на парка около езерото в ж.к. „Дружба“.

Фандъкова заяви, че очаква след приключване на всички процедури, разширяването на парковете да продължи 12 месеца.

Редактор:

Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук