Актуализацията на бюджета: Скандал в НС за смокинови листа, депутатска ваканция и врели-некипели

0
428

Скандал избухна в парламента за актуализацията на бюджета. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи – тъй като не могат да бавят третия мандат за съставяне на правителство неразумно дълго, предложения за промени в актуализацията да се правят до 3 септември, в събота бюджетната комисия да проведе извънредно заседание, а на 7 септември цифрите да се гледат в пленарна зала.

По думите ѝ са получили подкрепа по въпроса от „Изправи се БГ! Ние идваме“ на проведената среща преди дни за съставяне на правителство.

„Аз такова разбиране не чух и не видях. Това, че някой е уважил среща на БСП и е водил разговор за актуализация, не бива да се схваща погрешно. Не трябва актуализацията да се прави на бегом, за да ходим на октомврийската революция“, коментира Арман Бабикян.

Депутатът от БСП Георги Свиленски беше категоричен, че на срещата са получили съгласие от ИБГНИ.

„Може би някой в тази среща неподходящо е кимнал, че да помислят, че сте се съгласили. Сега разбирате ли защо не отиваме на такива срещи които са празен ПР“, заяви Борислав Сандов от ДБ.

„Някои колеги са настроени ваканционно – хората нямат нужда от вашата ваканция. Два месеца се занимавате с врели-некипели, БСП няма да бъде вашия смокинов лист“, заяви Иван Иванов от БСП. Според него трябва да се приеме актуализацията на бюджета, защото всичко друго ще бъде грозен популизъм.

„Всички сме за актуализацията на бюджета, но качествено. Нека като кажем нещо, да си държим на думата. Искате ли да започнем от днес“, призова Виктория Василева от ИТН.

Мая Манолова потвърди, че на срещата от „Изправи се БГ“ са потвърдили, че са съгласни да се ускорят сроковете за приемане на актуализацията на бюджета.

„Но и през ум на ми е минало, че вие ще предложите извънредно заседание на бюджетната комисия в събота и прекратяване на това Народно събрание следващата седмица. Това означава парламентът да приеме само актуализацията на бюджета и нито един друг закон – за НСО, за закриване на спецсъдилищата… „Изправи се БГ“ няма да бъде смокинов лист на БСП, за да не започне съдебната реформа“, каза още Манолова.

„Хайде да направим правителство и ще приемем всичко“, отговори Иванов.

„Вие не можете да казвате на бюджетната комисия кога да работи“, обърна се към Нинова шефът на комисията от ИТН Любомир Каримански. „Разгледайте първо в комисията по европейски въпроси Планът за възстановяване, защото без него в бюджета ще има липса на 1 млрд. лева, не знам дали си давате сметка за това“, коментира той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков смята, че никой не говори за актуализация на бюджета:

„Да не бъдем лицемерни, никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще има парламентарни избори. Защото президентът не иска избори 2 в . Съгласен съм г-жа Нинова, да отиваме на избори, за да има кой да направи бюджет за следващата година. Иначе кой ще бъде смокиново листо? Президентът? Той се скатава“.

„Ако може да има тупкане на топката, та парламентарните избори да са след президентските, обясни Биков. Давайте да отиваме на избори, че някои ще страдат – ще вземе г-н Кирил Петков да направи партия и тогава ще страдат“, каза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук