Акция „Зима“: Започват проверки за зимни гуми

0
92

Заключителният етап на акция „Зима“ е насочен основно към водачите и техническата изправност на превозните средства, съобщиха на брифинг от Пътна полиция. Акцията ще продължи от 21 до 30 ноември.

Ще се следи както техническата изправност на автомобила, така и оборудването му със зимни гуми, съобщи гл. инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

По закон от 15 ноември всички автомобили трябва да са със зимни гуми. Ще се следи и за осветителните системи на автомобилите и всичко, касаещо техническата изправност на превозните средства.

Акцент ще бъде и поведението на водачите към пешеходците, обяви още Близнаков.

През предходната акция „Зима“ са проверени общо 78 724 превозни средства. В някои случаи водачи, потеглили на път, са спирани за проверка, а автомобилите им са спирани от движение – 426 са тези случаи. Общият брой на констатираните неизправности тогава е бил 3753. „Не е важно колко хора ще глобим, а хората да осъзнаят, че е важно да подсигурят автомобилите си за личната си безопасност и тази на околните“, каза още той.

Условията не са за подценяване, вече има сигнали за заледяване, пътните настилки са студени и предразположени за заледяване, особено в сутрешните часове и в планинските проходи, отчете Близнаков.

По закон минималната дълбочина на протектора на гумите е 4 мм, в противен случаи санкциите варират между 50 и 500 лева, в зависимост от характера на неизправността, уточниха от Пътна полиция.

Нека и пешеходците да спазват правилата, не са малко тези нарушения, заяви още Близнаков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук