Алгафари: Рашков си свърши черната работа и се намеси във вота

0
2717

Любомир Стефанов: Гражданите трудно се мотивират, къде е новото?!

„При предишния вот почти всички участници казваха, че изборите ще бъдат съмнителни. Сега тези гласове поспаднаха. Виждаме промяна. Много размествания в листите има. Въпросът е как гражданите оценяват тези движения – дали като панически, дали като промяна“, коментира политологът Любомир Стефанов в изборното студио на Bulgari ON AIR.

Политическият PR Нидал Алгафари смята, че при всички случаи ще има някаква промяна след изборите, тъй като всички се опитвали да търсят промяна.

„Рашков успя да направи каквото беше по силите му. МВР винаги са хващали хора, които са сочени, че ще купуват гласове, но никога не са казвали за коя партия. Ето, този човек го направи, с което директно се намеси в изборите. Може да се окаже, че не е вярно. Рашков направи така, че тези избори да са на ръба на почтеността и етиката. Ще бъде бушон на това правителство, свърши си черната работа и си изигра превъзходна ролята на черен PR“, коментира още Алгафари.

„Полицаи в определени квартали притискаха хората, които лепяха плакати и раздаваха брошури на една политическа партия“, изтъкна той.

„Служебното правителство надскочи обществените очаквания, но не в добрия смисъл на думата. Някои от тях, може би, в добрия смисъл. Представят се едни факти, предстои да бъдат доказвани. Трябва всяко твое действие да бъде ръководено от законността“, подчерта на свой ред Любомир Стефанов.

Според него политическата ни култура е много слаба, но политическата ни памет – не толкова.

„Гражданите се ориентират и помнят, освен това има и интернет. Трудно обаче се мотивират. Къде е новото? Няма идеи, които да въодушевят гражданите“, посочи политологът. Той очаква да имаме шарен парламент и все пак да се състави някакво правителство.

Според Алгафари сме щели да говорим за нов морал в политиката, ако не е имало големи въпросителни около шефа на НАП, придобитото имущество на вътрешния министър и началници на кабинети, които са били други партии, а са назначени в кабинета на вътрешния министър.

„Тези, които сега смятат, че са най-новите, са участвали в политическия живот в продължение на 30 години, макар и от телевизионния екран. И са заемали различни позиции. Тези хора не могат да ни дадат нов морал“, категоричен е Алгафари.

„Очаквам много по-големи проблеми следобед, когато повече хора ще искат да гласуват. Нашите народни представители решиха, че хората, които орат с вол, ще трябва да гласуват с машини. По-възрастните хора изпитват затруднения“, каза още той.

Според Стефанов проблемите с машинното гласуване са неизбежни и към момента са нищожно малко.

blob:https://www.dnes.bg/05c78329-5c33-4dd7-ab4d-7021f76d330e

Ния Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук