Американската MAHALSA: Български псевдоловец е забъркан в скандална международна схема за търговия с части и органи от редки животни!

0
142
Според задокеанските ни колеги, слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа са само част от „трофеите“, които група от международни контрабандисти и бракониери разпродават чрез deep web интернет сайтове из цял свят.

 

Мирослав Ненковски е името на българина, което изскача в журналистическо разследване на американската онлайн медия mahalsa.us за международна схема за търговия с части и органи от редки и защитени животински видове.

Според задокеанските ни колеги, слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа са само част от „трофеите“, които група от международни контрабандисти и бракониери разпродават чрез deep web интернет сайтове из цял свят.

Ненковски, който обича да се представя в България и сред познатите си като организатор на международни сафарита зад граница, е всъщност едно от лицата, забъркани в бруталната търговия с части от редки животни, пишат американските журналисти.

Сигнали срещу Ненковски са били получени в цял куп международни организации, занимаващи се с опазване и защита на животинските видове. В тях изрично се подчертавало, че българинът е един от главните организатори в тази престъпна дейност.

Подобни сигнали вече са били изпратени до  Световния фонд за природата – WWF, до Международния съюз за защита на природата –  IUCN,  до Европейската комисия, както и до редица други престижни международни организации, занимаващи се с опазване на околната среда и животинските видове.

В най-новия доклад на IUCN за бракониерството на носорози и незаконната търговия, представен преди дни, се отчита, че най-малко 2707 носорога са били бракониерски уловени в Африка между 2018 г. и 2021 г. Според официални данни рог от носорог се продава на черния пазар за 40 000 €/kg (при актуална цена на 1 kg злато от около 31 000 €), а цената на необработена слонова кост достига 620 €/kg. Костите от тигър се търгуват на цени до 900 €/kg. 

По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро.

Не е ясно под каква точно форма Мирослав Ненковски набира клиентите си в България и чужбина, но според мнозина ползвали неговите услуги той работи на ръба на закона, като често

дори не отчитал никаква данъчна дейност, а ползва подставени лица, за да разработва схемата си за продажба на части от защитени животни.

Според сигнала разпространен от mahalsa.us, Ненковски имал на Летище София своя близка, която като началник смяна на митницата срещу скромното заплащане от 500 евро допускала на територията на България куп „трофеи“, попадащи директно в червените списъци за редки видове от цял свят. 

Логично възниква въпросът ползва ли Мирослав Ненковски в своята дейност и друг тип корупционен чадър от страна на държавни институции у нас и не е ли време Прокуратурата да се самосезира срещу този тип незаконна дейност, особено предвид претенциите на България, че е цивилизована и правова държава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук