Ананиев: Пандемията глътнала над 1 млрд. лева само за 3 месеца от 2021 г.

0
106

Министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев очерта благоприятна фискална рамка за страната, въпреки продължаващите разходи, свързани с пандемията от COVID-19. Пред депутатите той отчете, че само за първите 3 месеца от 2021 г. за прилагането на икономическите и социалните мерки, както и за осигуряването на лечение на болните от инфекцията и превенцията й чрез ваксини, са били похарчени 1,1 млрд. лева. А заради глобалната криза от бюджета досега за една година и три месеца са били глътнати над 5 млрд. лева. 

Въпреки това Ананиев обясни, че има съвсем нормална събираемост на данъци и различни ставки.

Приходите, помощите и даренията към м. март са в размер на 11 млрд. лева или 23,8% от годишния разчет. В сравнение с 2020 г., когато пандемията все още не била засегнала бюджета – събираемостта е нараснала с близо 10 на сто. Приходите от осигурителни вноски и данъци са над 8 млрд. лева., като пак се отчита ръст в сравнение с миналата година. Приходите от преки данъци са над 1 млрд. лева, а от косвените – на над 4 млрд. лева. Само от ДДС те са над 3 млрд. лева.

„Имаме добра събираемост“, увери министърът в оставка.

Разходите от бюджета на страната са в размер на 11,9 млрд. лева – 25% от годишния размер до март 20201 г. За сравнение за същия период – до март 2020 г., те са били малко над 9 млрд. лева, а Ананиев отдава ръста сега изцяло на разходите, свързани с пандемията и приложените мерки. Най-значителен бил приносът за това от разходите, свързани с тях.

Окончателните данни за събираемост и разходи щели да бъдат публикувани от Министерството на финансите до края на следващата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук