Ананиев: Хората в болницата в Овча купел са спокойни и работят; Николай Цонков: Явно целта е да се откраднат имотите и 30 млн. (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

0
8482
Снимка: БГНЕС

Едноличен собственик на капитала на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ е държавата. Правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването. Съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол дружеството е в забранителния списък за приватизация.

В МЗ не е обсъждан и не стои на дневен ред въпросът за ликвидация или преобразуване на дружеството. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД, предаде БГНЕС.

Визията на сегашния ръководен екип на министерството е същата – да запази досегашния си статут, да запази извършваната лечебна дейност, като обем и качество и да се развива в положителна посока. Намиращата се в него лаборатория, както се подчертава, е първата в страната специализирана лаборатория за анализ на минерални води и единствената в България изготвяща балнеологични оценки за МЗ. Това е още една важна и сериозна причина за запазване на лечебното заведение и извършваната дейност, добави Ананиев.

В контекста на този отговор бих искал да допълня, че вчера моят заместник-министър на здравеопазването Жени Начева посети болницата, срещна се с екипа на болницата, разказа за нашата визия, хората са спокойни и работят в момента. Това, че е прехвърлен един имот, който е бил на болницата, към Столична община, наистина това е решение на Министерски съвет и аз няма как да не го спазвам. Длъжен съм да го спазя. От вземането на решението на МС до този момент не бяха направени никакви процесуални действия по отношение на търговския регистър. За това естествено носи отговорност директорът, подчерта Ананиев.

От своя страна депутатът Николай Цонков, на чиито въпрос отговори министърът, заяви, че не е удовлетворен от отговора на Ананиев. „С изпълнението на решението на МС, вие реално декапитализирате болницата. Само ще ви кажа за предишния директор, че той е внесъл миналата година няколко инвестиционни предложения за оздравяване на болницата. Те са били отхвърлени от министерството на здравеопазването. Междувременно вие сам казахте, че имотите до момента все още не са били вписани към Столична община, как тогава общината с нейни структури написва и кандидатства с тези имоти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” и ги печели, на стойност 30 млн. Нещо повече, вие казахте, че лабораторията успешно се развива и е една от най-старите, прави и наука – единият проект е за създаване на точно такава нова лаборатория. Защо? Това е абсурдно. И възникват няколко въпроса. Вие казвате, че няма да ликвидирате болницата, но при положение, че от 530 000, вие намалявате на 80 000-90 000 капитала, как може тази болница да функционира? Още повече, че тя е единствената по рода си. И не на последно място, там все още могат хора, работещи, с неголеми възможности, да отидат и да се лекуват. Възниква и още един въпрос, свързан с тези европроекти, всъщност дали общината не иска да открадне имотите на болницата, които са в размер на 52 декара – сградите, които имат архитектурна и културна стойност. И кой ще вземе тези 30 милиона, очевидно апетитите са за парите, да се откраднат имотите и 30 милиона, които са по проект”, заяви Цонков. След неговото изказване министър Ананиев отказа дуплика по темата.

„Дейли Прес“ припомня, че на 23 април Софийската районна прокуратура възложи проверка след сигнала на директора на болницата д-р Йордан Иванчев. Тя ще бъде извършена от СДВР, заяви пред БГНЕС заместник-районен прокурор Невена Зартова.

Все още министерството на здравеопазването, което е принципал на болницата, не е взело отношение към безобразията, които са извършват от самоназначилите се лица.

Сигналът до Софийска районна прокуратура е озаглавен „спешно!!!” и подписан от легитимния изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ Йордан Иванчев. Една от най-апетитните и все още неразграбени болници – тази в „Овча купел”, е в тотална безтегловност поради нахлуването в директорския кабинет на доктор Антон Живков, без той да е вписан в Търговския регистър, а д-р Иванчев не е освобождаван и не е уведомяван за никаква смяна. Живков, който твърди, че е изпратен лично от здравния министър Кирил Ананиев, започва да се разпорежда в болничното заведение.

В продължение на няколко дни в лечебното заведение се извършват абсолютни беззакония – „ровят се документи, борави се с лични данни на персонал, назначават се хора без правно основание, подписват се фактури без представителна власт. Живков е отправял заплахи към персонала и още какво ли не, заплашва го с уволнение, което силно е обезпокоило служителите в болницата”, алармира още Иванчев в спешния сигнал.

„Искам да подчертая категорично, че приемо-предаване с въпросното лице не е направено. Възможно е да са унищожени документи или манипулирани счетоводни данни предвид факта, че до 15 число се подават справки до МЗ, СРЗИ и НАП, не мога да нося отговорност какво точно е написано и какво е подадено. Освен това съм силно обезпокоен и за годишното счетоводно приключване, тъй като до 25 число на месец април лечебното заведение трябва да представи в МЗ годишния финансов отчет. Притеснявам се и от това, че лицето Живков без представителна власт е съставил и подписал фактура за извършена дейност по договор с НЗОК, който може да доведе до незаплащане на НЗОК на извършената от болницата дейност. Сам по себе си само този факт може да доведе лечебното заведение до фалит в рамките на месец”, алармира Иванчев прокуратурата и настоява за предприемане на незабавни мерки.

През последните месеци има серия от скандали около болницата в „Овча купел“. Те са свързани с това, че тя е притежател на апетитни имоти и минерална вода с изключителни лечебни качества. Принципал на болницата е здравното министерство, чието ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който бившият министър на здравеопазването Николай Петров е в болнични. В този момент го замества Лидия Нейчева, която е фармацевт.

За интереси, свързани с апетитните имоти на болницата, сочи фактът, че сградата е оставена да се руши, от години се водят нескончаеми дела между Софийска община и ръководството на болницата. През септември миналата година директорът на болничното заведение е получил писмо от МЗ, в което се казва, че капиталът му трябва да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева. След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата.

Служителите на болницата недоумяват защо е тази офанзива за имотите, след като договорите по Оперативна програма „Интелигентен растеж“ вече са подписани. Следователно, всички действия по прехвърляне на имотите ще бъдат неправомерно извършени в нарушения на решение №30 на Министерски съвет. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук