Анатомия на оргазма

0
1510

Искаме го, нуждаем се от него, стремим се да го получим. Но какво точно се случва в телата ни?

Оргазмът е единственото нещо, което те кара да се чувстваш по-добре от това да се потопиш в прохладата на морето в горещ летен ден, да впиеш зъби в ароматна пица, след като си примрял от глад, или да ти се обадят от промоционална игра, че си спечелил романтична почивка за двама в Тайланд.

Да, оргазмът е точно толкова велико изживяване. И точно затова е кофти, че не ни се случва по-често. Според няколко големи изследвания само 25% от жените получават оргазъм при всеки сесуален акт. Други – или достигат, или не достигат до кулминацията, в зависимост от партньора.

А някои, горките, въобще не са имали късмета да бъдат разтърсени от приливните вълни на удоволствието. В сравнение с мъжете (над 90% от тях си получават наградата всеки път), женският оргазъм е непостоянен феномен. Въпросът е – ЗАЩО?

Какво, по дяволите, е имала наум Майката Природа?

Това се опитват да установят биолозите, изучаващи еволюцията – без особен успех. В своя труд за женския оргазъм д-р Елизабет Лойд, професор по биология в университета в Индиана, САЩ, открива пробиви във всяка теория, която някога се е опитвала да открие еволюционен смисъл в оргарзма. „Клиторът има крайно необходимата функция да носи сексуална възбуда, която от своя страна подтиква жената към секс и забременяване”, казва д-р Лойд. „Но резултатът от оргазма никога не е бил свързан с успешното зачеване”. Или в превод: Тъй като жените могат и забременяват, без да стигат до кулминацията, учените не могат да разберат защо въобще е нужен женският оргазъм.

Добрата новина е, че повечето учени са единодушни по въпроса КАК се случва той. Ето какво са научили до момента, а това знание може би би помогнало на средностатичстическата жена да получава своето удоволствие по-често. Защото, дори и наистина оргазмите да нямат еволюционен смисъл от гледна точка на продължаване на рода, те все пак са нещо твърде добро и не бива да бъдат пропускани.

Когато сте в пълното блаженство…

В „лапите” на оргазма е почти сигурно, че няма да забележите, ако кучето ви е решило да използва новия диван за някои свои естествени нужди. Т.е. няма как и да проследите и всички фини промени, които се случват в тялото ви. За щастие, известните изследователи на секса Уилиям Х. Мастърс и Вирджиния И. Джонсън са го направили в своя обширен труд „Човешката сексуалност”.

Ето какво са открили:

Сексуалната възбуда по време на предварителната игра е резултат от кръвта, която стремително се втурва към вагината и клитора. Някъде по това време стените на вагината започват да образуват капчици секрет, които стават все повече със задълбочаването на интимността и се превръщат в малки поточета. Колкото повече се възбуждате, толкова пове кръв се събира в областта на таза, дишането се учестява, пулсът се ускорява, зърната на гърдите се втвърдяват, а долната част на вагината се стеснява, за да „улови” пениса, докато горната й част се удължава, за да му направи място да влезе по-дълбоко. Ако всичко се развива добре (телефонът не звъни и партньорът ви знае какво точно прави), в гениталиите, таза, дупето и бедрата се концентрира голямо количество нервно и мускулно напрежение, докато тялото ви, неволно, не го освободи изведнъж в серия от интензивни, наситени от удоволствие вълни, т.е. вашият оргазъм.
Големият взрив е моментът, в който матката, вагината и ануса контрахират симултанно в интервали от 0,8 секунди. Малкият оргазъм може да се състои от 3 до 5 контракции, големият – от 10 до 15.

Много жени разказват, че преживяват различни видове оргазми – клиторен, вагинален, както и комбинации от двата. Според д-р Бевърли Уипъл, съавтор на „G-точката и други открития за човешката сексуалност”, причината за това е вероятно е, че може би някои точки на вагината са получили повече стимулация от други и съответно имат повече натрупано напрежение за освобождаване. Също така, мускули на други части от тялото могат да се свиват неволно – пример за това са стиснатите, извити пръсти на краката и глупавите гримаси на лицата. Колкото до мозъка – скорошно проучване в Холандия установи, че по време на оргазъм частите от него, които са „отговорни” за страховете и емоциите, на практика са деактивирани (освен, ако не симулирате).

След пика на удоволствието тялото обикновено се отпуска в състояние на задоволена релаксация – но не винаги. „Както при мъжете, и жените могат да чувстват тежест в тазовата област и болка, ако не достигнат до оргазъм”, казва д-н Ян Кернер, сексуален терапевт и автор на пътеводител за мъже, търсещи начин да доставят удоволствие на партньорките си. Д-р Кернер казва, че „много жени се оплакват, че един единствен оргазъм не е достатъчен за освобождаване на натрупаното сексуално напрежение”. Но, не се притеснявайте, както и при мъжете с „подути топки” – безвредно е.

Големите блокажи

Какво се случва не както трябва в онези нощи, когато фитилът е запален, но бомбата не може да експлоадира? „В 9 от всеки 10 случая това се дължи на недостатъчна стимулация на клитора”, казва д-р Кернер. Според него често жената стига близо до оргазъма, партньрът й го чувства, но или той самият свършва малко по-бързо, или пък променя нещо от това, което прави и моментът изчезва. По тази причина д-р Кернер често препоръчва жената да бъде отгоре. Така тя контролира ъгъла и скоростта на движенията (например при движение напред-назад клиторът се търка от корема на партньора), това й позволява да поддържа по-постоянна клиторни стимулация. Друго решение е да се използва поза, която жената е установила, че е най-добра за нея при мастурбация (ако практикува), като се включи и партньорът. А докато гледа, той със сигурност ще получи по-добра идея от какво се нуждае дамата.

Ефектът на огледалото е друг проблем, който може да отдалечи жената от удоволствието. „Случва се, когато жената е твърде концентрирана в това дали изглежда добре или дали се представя добре, и това й пречи да се наслаждава на момента”, казва д-р Кернер. Няма начин да получиш оргазъм, ако се тръшкаи за целулита си или се чудии дали си толкова добра колкото онази професионалистка от късния филм по кабеларката. Това трябва да спре. „Оставете еротиката да превземе съзнанието ви. Фокусирайте се. Дишайте. Оставете го да се случи. Може да звучи алогично, но трябва да се отпуснете, за да ви завладее сексуалното напрежение”, казва д-р Кернер.

Най-добрата подготовка за голям оргазъм е вероятно дълъг, топъл душ, масаж на цялото тяло от и за мъжа. Или пък няколко минути орален секс. Не точно тялото се нуждае от почивка и релакс, а мозъкът. „Много жени се нуждаят от преходен период между стреса на ежедневието и сексуалното чувство. Няколко минути предварителна игра обикновено не са достатъчни”, твърди д-р Кернер.

Хормон, който си заслужава вълнението

Най-вълнуващият страничен ефект от оргазма се случва в мозъка. По време на големия момент хипоталамусът освобождава в тялото допълнителни количества окситоцин. Наречен „хормонът на прегръдките” , окситоцинът се свързва с желанието да се обвързваме, да се грижим и закриляме (току що родилите жени са пияни от него). След като бе установено, че увеличението на нивата на окситоцин усилва контракциите на матката, които транспортират спермата до яйцеклетката, това дава нова надежда на биолозите. Според д-р Лойд тази способност на окситоцина може би все пак отрежда някаква роля на оргазма в зачеването. „От всички посоки на проучването на оргазма, мисля че тази на окситоцина е най-обещаваща”, казва тя. Съществува дори хипотеза, че получаването на оргазъм и освобождаването на вълни от окситоцин е женският подсъзнателен начин да утвърди партньора като потенциален баща.

Последните новини, свързани с хормона на прегръдките, са свързани със способността ни да вярваме. В скорошно проучване на Университета в Цюрих учените помолили 178 мъже, студенти, да играят инвестиционна игра с партньори, които не били срещали преди това. Половината студенти използвали спрей за нос с окситоцин (все още не се продава) преди играта, другата половина – плацебо. Тези, които си впръскали окситоцин били два пъти по-склонни да дадат всичките си пари на анонимните си (но законни) партньори.

Ако окситоцинът може да помогне на жените да се чустват по-освободени и доверчиви и да усилва вълните на удоволствието при оргазъм, то, моля, всички бихме искали едно шишенце на нощното си шкафче… /Бинар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук