Ангелкова алармира: Мерките в туризма за зимния сезон закъсняват

0
322

Септември вече е тук, а заедно с него се вижда и краят на летния туристически сезон. Ще продължат ли мерките в сектора в условията на пандемия и какъв летен сезон изпращаме?

„Мерките, които работят и се подкрепят от сектора, бяха въведени по наше време и от нашето правителство с премиер Бойко Борисов. Това е доста голямо признание. Както мярката „60/40“, „80/20“, „35 евро на седалка“, средства за оборотен капитал през НАП, така и средствата за капиталови разходи за малки и средни предприятия“, заяви бившият министър на туризма Николина Ангелова в студиото на „България сутрин“.

Тя посочи, че от партията ще настояват за продължаване на намаленото на 9% ДДС с поне още година, както и мораториум върху кредитите с ЕЦБ. Ангелкова уточни, че каквито и мерки да бъдат взети, най-важното е те да са работещи.

„От служебното правителство казаха, че ще продължат „60/40″, защото била най-полезна за бизнеса, само че с нов дизайн. Който казва, че ще бъде прилагана тази мярка, ако има 40% спад на оборот. Представете си, за да може да се ползва тя от тях, компаниите на практика трябва да са на ръба на фалит“, посочи бившият министър на туризма пред Bulgaria ON AIR.

Според нея от служебното правителство излизат разнопосочни сигнали за борбата с пандемията и кризата.

„Излиза здравен специалист, казва едно. Излиза главният държавен здравен инспектор, казва друго. Излиза г-н Кацаров, казва трето. Те всъщност разчитат само на популизъм и на това да се харесат на хората, а не какво реално е важно за здравето на хората и икономическите мерки, за да върви икономиката“, смята депутатът от групата на ГЕРБ-СДС.

Според бившия министър на туризма мерките за зимния сезон закъсняват.

„За да може да имаме зимен сезон, трябва първо да имаме хора, които да работят, стабилни компании и, разбира се, рекламна кампания. Много е важно да има целенасочена рекламна кампания в ключови пазари, което не виждам да се случва. Няма приета и Национална програма за туристическа реклама. По мое време правехме това от юли месец за следващата година“, изтъкна Ангелкова.

Тя изказа мнение, че в момента България се намира в тежка криза – здравна, икономическа, политическа и бежанска, „а виждаме само как лидерите на политическите партии в парламента се опитват да галят собственото си политически его и да търсят отговори на техните грешни решения в другите“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук