Антибактериалните сапуни не убиват микробите?

0
1177

Триклозанът е бяло прахообразно бактерицидно и фунгицидно вещество, което се използва при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, кухненски прибори, пластмаса, в козметиката и други.

Скорошно тясно проучване показва каква е ефикасността на триклозана и вреди ли той на човешкия организъм.

В изследването са взели участие 13 добровлци в идеално здраве, а експериментът е продължил цели 8 месец. На случаен принцип са определени две групи – половината редовно използвали сапуни, пасти за зъби и други продукти с триклозан, а другата група избирала само продукти, които не съдържат тази съставка.

След четири месеца групите сменили ролите си. По време на всеки етап от проучването, изследователите наблюдавали микробната среда от устата и червата на доброволците, като следили за всякакви фини промени. Също така, те тествали и кръвта и урината на участниците.

Резултатите са установили, че при хората, които използват предимно продукти с триклозан, не се наблюдава сериозна промяна в нивото на микробите в червата или устната кухина.

„Открихме леки отклонения в някои организми, но нищо драстично в чревната флора или устната кухина”, обяснява главният автор на изследването д-р Джули Парсонет.

През последните години триклозанът се превърна в причина за разгорещени спорове относно колко е полезен или вреден за хората.

Поради специфичното си действие триклозанът не убива всички бактерии, което буди притеснения у някои учени, че това може да доведе до развитието на резистентни микроорганизми, които влияят зле на здравето./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук