Апокалипсис в Родопите: Триетажна къща се срина до основи СНИМКИ

0
130

След обилните валежи във всички община на областта има проблеми с пътищата, както от републиканската, така и общинската мрежа. Без ток останаха множество селища и махали

Къща на три етажа в смолянското село Стойките са е сринала до основи при пороите. „Къщата е нова, но е необитаема, тъй като собствениците й са починали“, каза кметът на селото Дафина Кехайова, цитирана от Марица.

Пороите нанесоха десетки щети в региона.

Частично бедствено положение бе обявено вчера по обяд за цялата Смолянска област след заседание на Областния кризисен щаб днес. Преди това бедствено положение бе обявено за общините Рудозем, Неделино, Смолян, Девин и частично за общините Мадан и Борино.

След обилните валежи във всички община на областта има проблеми с пътищата, както от републиканската, така и общинската мрежа. Без ток останаха множество селища и махали.

„Най-пострадала е пътната инфраструктура в областта, особено републикански пътища – Девин – Кричим и Девин – Смолян, пътя Стойките – Пампорово, има сериозни пропадания в районите на Широка лъка и Стойките. Започва незабавно отстраняване на щетите, за да има проходимост на пътищата. В голяма степен има засегнати и общински пътища. В община Смолян е откъснато село Мугла, има паднали мостове. Описват се всички щети и ще очакваме спешна помощ от държавата“, каза областният управител Стефан Сабрутев.

В община Неделино реката наводни пътя Неделино – Крайна, в района на бившата пресевна станция. Улица „Стара планина“ бе затворена от свлечени земни маси. Поради наводняването на помпената станция в село Крайна, временно бе преустановено водоподаването. На територията на цялата община има активирани свлачища, които се разчистват от аварийни екипи.

През нощта преля река Арда в центъра на Рудозем, има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община бе прекъснато. От ВиК-Смолян съобщиха, че има замътване на водата от яз. Пловдивци, която снабдява община Мадан и призоваха да не се ползва за пиене. Има пропаднал мост в района на с. Елховец.

В община Златоград за по-малко от 24 часа са паднали над 120 литра на кв. м дъжд. Реката излезе от коритото си в най-ниската си точка на града и заля пътното платно на републиканския път за Кърджали, който остана затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” изградиха защитни диги. Има много свличания на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. Граничар на гр. Златоград е наводнена.

В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната мрежа, прекъснат е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница. Сериозни пропадания има в селата Стойките и Широка лъка.

В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура, като най-опасен е участък на входа на града, тъй като реката е подронила пътното платно и асфалта виси във въздуха.


В община Борино е прекъснат пътя в Буйновското ждрело за селата Ягодина, Буйново и Кожари и пътя за село Барутин в община Доспат. Затруднено е движението и по пътя Девин – Доспат, Смолян – Чепеларе и пътя за чепеларското село Забърдо. В селото реката преля и наводни улици.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук